Auke Sprangers
Auke Sprangers Inspiratie 11 apr 2024
Leestijd: 2 minuten

Alles over eten tijdens Pesach én natuurlijk de lekkerste recepten

Pasen is achter de rug en dat betekent dat Pesach eraan komt; een van de belangrijkste feesten in het jodendom. Met de – net als bij Pasen – traditionele gerechten die erbij horen.

We vertellen je er alles over.

Dit zijn de traditionele gerechten van Pesach

Tijdens Pesach wordt het einde van de Joodse slavernij in Egypte herdacht; de totale lengte van de feestdagen is 7 à 8 dagen. Het centrale evenement tijdens Pesach is de seider: de feestelijke maaltijd die thuis gegeten wordt met familie.

Joodse matzeballensoep
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Het eten tijdens Pesach

De week begint met een sederavond (in Israël) en 2 avonden daarbuiten. Tijdens deze uitgebreide maaltijd met familie – en ook de week erna – mag er geen gerezen voedsel gegeten worden. Dit gaat over alle soorten brood en andere deegwaren; voor Ashkenazische joden ook over rijst en peulvruchten.

Typisch onderdeel van de maaltijd op deze avond zijn dan ook matzes: grote dunne crackers die vaak worden gegeten met boter en bruine suiker, geraspte kaas of zachtgekookt ei.

Pesach eten
Bron: Pixabay

Onderdelen

Officieel wordt tijdens de sederavond het verhaal van de vlucht uit Egypte verteld, aan de hand van verschillende elementen: een bitter kruid, zout water, een ei, een geroosterd lamsbeen, een zoet fruitmengsel (charobet) en verse lentegroente.

Deze onderdelen kennen inmiddels verschillende hedendaagse gedaantes, afhankelijk van hoe culinair de familie in kwestie het aan wil pakken.

Gevulde eieren met zalm
Bron: Ogechi Chibueze voor Culy

Eten tijdens Pesach

Klassiekers als matzeballensoep en brisket zullen sowieso niet ontbreken naast de matzes, maar ook een flinke zalm zoals deze gravad lax of een stuk lam zijn gerechten die je kunt verwachten op de sedertafel. Het eten en drinken tijdens Pesach kent veel regels en gebruiken en behoort uiteraard kosher te zijn, maar inmiddels zijn er ook steeds meer Joodse mensen die het iets losser benaderen. Denk aan gebraden kip, gevulde eitjes en een heel scala aan desserts, van meringue tot chocolademousse.

Nóg meer inspiratie nodig? Onze collega’s van Bon Appétit hebben 47 recepten voor een feestelijke Pesach op een rij gezet.

Gebraden kip met crispy chili oil
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

Meer feestelijke recepten voor elke dag van het jaar:

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.