Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Kooktips 18 mrt 2021

Met deze truc maakt David Chang de lekkerste gestoomde groenten

Als David Chang (de beroemde kok die je onder andere kent van zijn restaurantgroep Momofuku en tv-series als Ugly Delicious op Netflix) zegt dat hij thuis heel veel gestoomde groenten eet, dan moeten dat wel bijzonder lekkere gestoomde groenten zijn. En daar heeft Chang wel een toffe truc voor.

Gestoomde groenten

David Chang heeft niet alleen een boek uitgebracht dat binnenkort ook in Nederland verschijnt – Eat a Peach heet het (houd Culy in de gaten!) – hij is sinds kort ook vader van een zoontje. We weten niet hoe hij het voor elkaar heeft gekregen, maar zijn zoontje is dol op broccoli. En dus gaan er flink wat groene stronken doorheen in huize Chang.

Netflix-tip: Breakfast, Lunch & Dinner is de nieuwe serie van David Chang

“We stomen het gewoon en daarna voegen we ‘seasoned salt’ toe”, zegt Chang daarover. Zijn restaurantgroep bracht onlangs een collectie met Momofuku Seasoned Salt uit: kant-en-klare mengsels van zout met specerijen. Als je die mengt met een beetje gesmolten boter en over gestoomde groenten als broccoli, asperges of kool giet, worden je veggies echte smaakbommen.

De zoutmengsels van Momofuku zijn voor normale Nederlandse stervelingen natuurlijk niet te bestellen, maar je kunt heel makkelijk je eigen zoutmengsels maken. Zeker als je een klein specerijenmolentje of koffiebonenmolentje hebt. Daarmee maal je ingrediënten mooi fijn voordat je ze aan zout toevoegt.

Zelf zoutmengsels maken

Meng bijvoorbeeld voor een hartige versie wat zout met uienpoeder, knoflookpoeder, gemalen gedroogde porcini en gemalen kombu (gedroogd zeewier, verkrijgbaar bij de toko). Extra tip: een snuf edelgistvlokken. Voeg eventueel nog wat gemalen szechuanpeper toe voor een tintelend effect op je tong. Hou je wel van spicy, maak dan een mengsel van zout met paprikapoeder, chilipoeder, edelgist, szechuanpeper, gemalen porcini en gemalen kombu.

Of vier je eigen feestje en bedenk zelf een zoutmengsel. Wij vinden bijvoorbeeld zout gemengd met gemalen porcini ook al heel lekker. Of zeewierzout: zout met wat fijngemalen norivellen.

De luie kok kan zelfs lekkere zoutmengsels kopen, bijvoorbeeld in delicatessenzaken of gewoon in de supermarkt.

Moet je proeven: trappeur zout (zoutmengsel met stukjes ahornsiroop)

Zo maak je gestoomde groente à la David Chang

Stoom (of kook ze of doe ze in de magnetron) groente tot ze de gewenste gaarheid hebben. Voor broccoli houdt Chang 3 tot 4 minuten aan.

Smelt ondertussen de boter in een pannetje op het fornuis of in de magnetron en voeg het zoutmengsel toe. Voeg eventueel nog een beetje citroensap en/of sojasaus toe.

Giet de groenten af en druppel het botermengsel eroverheen. Strooi er vlak voor het serveren nog wat extra van het zoutmengsel overheen.

Broccoli / gestoomde groenten
Bron: Unsplash
Reageer op artikel:
Met deze truc maakt David Chang de lekkerste gestoomde groenten
Sluiten