Maaike Kooijman
Maaike Kooijman Kooktips 3 okt 2021
Leestijd: 2 minuten

Handige tip: gooi pompoenpitten niet weg, maar rooster ze in de airfryer

Starbucks schreeuwt het allang van de daken uithangborden: het is pumpkin spice latte-seizoen! Wat in minder hipster-termen betekent: het is de tijd van uitgeholde pompoenen, pompoensoep en pumpkin pie. En hoe zonde is het om daarvoor wel het vruchtvlees te gebruiken, maar de pompoenpitten weg te gooien?

Bovendien zijn geroosterde pompoenpitten een fantastische krokante snack. En o ja, nog gezond ook.

Pompoenpitten roosteren in de oven is al gemakkelijk, maar website The kitchn voorziet ons van een nog veel simpelere manier: de airfryer!

Afbeelding bij pompoenpitten uit de airfryer 2
Bron: Unsplash

Rooster je pompoenpitten in de airfryer

De eerste stap is natuurlijk om je pompoenpitten uit de pompoen zelf te verwijderen. Dat kan vrij gemakkelijk met een lepel, maar dan blijven er vaak wel een heleboel draadjes aan hangen. Die zouden er echter vrij gemakkelijk af moeten gaan als je de pitten in een vergiet doet en ze onder stromend water houdt.

Als je alleen de pitten nog over hebt, dep je die goed droog met een theedoek – dan worden ze krokanter. Schep er vervolgens een beetje olie (ongeveer 1 theelepel) doorheen, en kruiden naar smaak.

Eerder deelden we al 5 verschillende smaakideeën voor je geroosterde pompoenpitten. Ga bijvoorbeeld voor een spicy mix van komijn, kaneel en chilipoeder, of kies voor Midden-Oosters met za’atar. Ook heel lekker én extra herfstig: pumpkin spice-mix!

Verwarm de airfryer voor op 150 à 175 graden Celsius. Hoger niet, want dan verbranden je pompoenpitten in plaats van dat ze geroosterd worden. Wil je niet! Doe de pompoenpitten in het mandje van de airfryer en zet ze daarin voor zo’n 15 minuten.

Net als met noten is het belangrijk om tussendoor regelmatig om te scheppen/schudden én goed op te letten of ze niet verbranden. Dat zie en ruik je gelukkig gemakkelijk. Haal ze dan uit de airfryer en laat ze helemaal afkoelen.

Dit kun je doen met geroosterde pompoenpitten

That’s it! De pompoenpitten uit de airfryer zijn ideaal als snack, maar ook als topping op ontbijtjes, salades en andere gerechten. Gebruik ze bijvoorbeeld voor deze recepten:

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.