Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Inspiratie 15 mrt 2021
Leestijd: 2 minuten

5 x de beste tips om je airfryer schoon te maken

De airfryer is voor veel liefhebbers van snacks een onmisbaar keukenapparaat. En zoals dat gaat met keukenapparaten geldt ook hier weer: geef je je airfryer de juiste behandeling, dat gaat ‘ie een stuk langer mee. Je airfryer schoonmaken (op de juiste manier!) is daarom ontzettend belangrijk. Met deze tips komt dat goed.

Airfryer schoonmaken, zo doe je dat

Dit zijn de meest voorkomende fouten met de airfryer (die jij niet gaat maken!)

1. Vermijd de vaatwasser

Er zijn mandjes geschikt voor de vaatwasser, maar om de airfryer langer mee te laten gaan raden we je aan het in de gootsteen schoon te maken. Daarnaast kan het handvat vaak ook niet tegen de vaatwasser, dus met de hand is de beste optie.

Je kan het mandje het beste schoonmaken als het nog warm is. Dan zijn de oliën nog warm en vloeibaar. Gebruik bij voorkeur warm of heet water en een zachte borstel of spons. Zo beschadig je de antiaanbaklaag van het mandje niet.

2. Je beste wapen: een vochtig microvezeldoekje

In plaats van hardes sponsjes gebruik je beter een zacht (vochtig) microvezeldoekje bij het verwijderen van vlekken. En daarmee bedoelen we trouwens niet alleen voor binnenin op het anti-aanbaklaagje, maar ook om de buitenkant van je airfryer schoon te maken.

Maak hiervoor een sopje van afwasmiddel en warm water en wrijf zachtjes met het doekje over de vlekken.

3. Hardnekkige vlekken in je airfryer

Zit je toch met hardnekkige vlekken of verharde etenswaren? Wanneer een sopje niet meer volstaat, maak dan een pasta van baking soda en water en schrob zachtjes over de vlekken. Het voordeel aan baking soda is dat het geen krassen zal maken in je airfryer.

4. Gebruik een tandenborstel om je airfryer schoon te maken

Grote kans dat de beste tool om een airfryer schoon te maken gewoon in je badkamerkastje ligt. Tandenborstels zijn namelijk geweldig handig om aangekoekte etensresten er voorzichtig af te schrobben (bijvoorbeeld met de pasta van baking soda en water, zoals hierboven beschreven).

5. Gebruik citroen of azijn voor geurtjes

Tot slot een supertip tegen geurtjes. Deze bestrijd je het beste met citroen of azijn. Hoe je dat doet? Plaats een klein ovenschaaltje in het mandje van je airfryer en schenk er gelijke delen citroen en azijn in. Zet je airfryer gedurende 2 minuten aan en laat de magie werken.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.