5 manieren om pompoenpitten te roosteren

Zo snel als de herfst zijn intrede heeft gedaan, zo snel vliegen de pompoenen uit het groenteschap. Niet zonder reden, want je kunt er werkelijk de lekkerste gerechten mee maken. Maar wat doe je nu met de pompoenpitten, die we meestal weggooien? 

Pompoenpitten kun je heel makkelijk roosteren en verder op smaak brengen. Sprenkel ze vervolgens over yoghurt, over een toetje of soep, meng door je granola, een salade of door je favoriete notenmix.

Het roosteren

Als je de zaadjes uit de pompoen verwijdert, zul je zien dat er ook wat vruchtvlees meekomt. Dit kun je mee roosteren of weghalen, wat soms nog best een lastig werkje is. Was vervolgens de zaden onder koud water en dep droog in een theedoek.

Verwarm vervolgens je oven voor op 150 graden en zet een metalen bakplaat klaar. Bekleed deze niet met bakpapier. Meng in een kom de pitten met zonnebloemolie (ongeveer een eetlepel per pompoen), kokosolie of zelfs boter. Voeg eventueel een snuf zout toe en specerijen.

Bak vervolgens 20-25 minuten tot de pompoenpitten goudbruin kleuren en knapperig zijn. Houd ze wel in de gaten, want zeker in combinatie met kruiden kunnen ze sneller verbranden.

Pompoenpitten stock

Spice it up!

Hou je van een beetje pit en warme kruiden? Breng dan voor het bakken de pitten op smaak met een mix van gemalen komijn, een snufje kaneel en chilipoeder of gerookt-paprikapoeder. Door de warmte van de oven komen de smaken van de specerijen nog beter tot hun recht.

Ook lekker: gebruik pompoen- of speculaaskruiden.

Salted caramel

Ben je meer een zoetekauw, maak dan deze variant met salted caramel. Rooster hiervoor de pompoenpitten in zonnebloem- of kokosolie (of een andere neutrale olie), zonder zout. Maak ondertussen een simpele caramel, breng op smaak met zeezout en houd warm.

Laat de pitten iets afkoelen en giet hier de caramel over, zodat alle pitjes zijn bedekt. Roer eventueel voorzichtig en laat verder uitharden.

Midden-Oosters

Een andere goede smaakmaker is za’atar. Dit is een mix van kruiden en daarom des te makkelijker. Rooster mee met een flinke snuf zout, maar pas op dat het niet verbrandt!

Voeg eventueel chili flakes toe om de pitjes iets pittiger te maken.

Noten Pompoenpitten stock

Chocolade & kaneel

Tot slot een heerlijke traktatie voor bij de thee. Rooster de pompoenpitten in een neutrale olie met een heel klein beetje keukenzout.

Wentel vervolgens terwijl ze nog warm zijn door een mengsel van cacao, een snufje kaneel en eventueel nog poedersuiker om het geheel zoeter te maken. Even laten afkoelen en smullen maar!

Italiaans

Tot slot kun je nooit de mist in gaan met Italiaanse kruiden. Maak een mix van je favorieten, bijvoorbeeld gedroogde tijm, rozemarijn, oregano en salie, en voeg toe voordat ze de oven in gaan.

Enjoy!

pompoenpitten stock

Meer culinaire artikelen lezen? Like ons op Facebook!