Karlijn Mensink
Karlijn Mensink Inspiratie 28 okt 2020
Leestijd: 4 minuten

Hoe kun je je Halloween-pompoen het beste bewaren?

Zaterdag is het zo ver: Halloween 2020 staat met een duivels lachje in de kier van de deur. Tijd om een wedstrijdje te houden om te zien wie de griezeligste pompoen weet vorm te geven. Misschien heb je je al uitgeleefd met het pompoen kerven, maar ben je nog op zoek naar een manier om je kunstwerk op zijn minst tot zaterdag te bewaren en mooi in vorm te houden.

Omdat pompoen (net als andere fruitsoorten) niet eeuwig vers blijft, delen wij een aantal handige tips die wij tegenkwamen via The Kitchn om je gruwelijke pompoenvriend de komende dagen netjes in model te houden. Mu-ha-ha.

Kies de juiste pompoen

Om ervoor te zorgen dat je het eventuele bederfproces al één stapje voor bent, kies je je pompoen secuur uit. Kijk bijvoorbeeld naar vlekvorming en deukjes die het fruit kan hebben. Deze puntjes kunnen er uiteindelijk voor zorgen dat het bederven wordt versneld. Dat schimmelen draagt misschien bij aan een éxtra gruwel-gevoel, maar niet in de goede zin van het woord.

Koop indien mogelijk je pompoen bij een lokaal verkooppunt. De pompoenen die al een lange weg hebben afgelegd (per vrachtwagen) kunnen al heel wat letterlijke haken en ogen bevatten. Koop je een pompoen die direct van het land afkomt, dan zul je zien dat deze het minste aangetast is. Een te zachte pompoen kan ook sneller bederven. Kies dus een stevige uit.

Hoe schoner, hoe beter

Ga je beginnen met kerven, zorg er dan voor dat er zoveel mogelijk pulp uit de kern verwijderd is. Zo creëer je minder oppervlak dat aangetast kan gaan worden. Een zo droog mogelijke kern is ook aan te raden. Pepermunt zou helpen om het schimmelen te voorkomen. Zo bestaat er pepermuntzeep om de pompoen mee in te smeren of te spuiten.

Het is verstandig om de pompoen koud te houden. Nou is het in Nederland niet ontzettend warm tijdens de herfstmaanden (helaas), maar het beste bewaar je de gekerfde pompoen ‘s nachts, gewikkeld in een zak, in de koelkast. Of leg de pompoen in een koud waterbad gedurende de nacht. Beide opties zorgen ervoor dat de pompoen gehydrateerd wordt en zo dus langer intact blijft.

3 tips

Wij delen enkele tips die je helpen om het taakje van pompoen snijden te vergemakkelijken. Zorg dat je wat oude kranten op de vloer hebt liggen, want het kerven geeft wat smurrie. Maar daarna heb je ook wat!

Stap 1: de bovenkant van de pompoen afsnijden

Maak met het grote scherpe mes een opening aan de bovenzijde. Doe dit door (voorzichtig!) schuin in de bovenkant van de pompoen te steken, en met een zagende beweging zo te snijden dat er een cirkel ontstaat. Probeer je in te beelden dat je een belangrijke hersenoperatie doet, wat het is van groot belang dat dit netjes gaat. Je wilt immers wel dat de ‘deksel’ van de pompoen er weer mooi op kan komen te staan.

Stap 2: de pompoen uithollen

Is stap 1 gelukt? Mooi! Toen je de deksel van de pompoen optilde, kwam je er vast al achter dat de binnenkant van een pompoen er niet zo smakelijk uitziet. Veel draden en pitten, jak!

Toch is het time to get dirty, want al deze draden en pitten moeten eruit. Dit kan met een lepel, maar begin vooral met je handen. Yes, steek de handen uit de mouwen en verwijder alles lekker met de hand. Gaat tien keer sneller, en je kan daarna altijd nog je handen wassen. De smurrie die je uit de pompoen haalt, gooi je het beste in een grote emmer.

Als het grootste gedeelte er uit is, pak dan een grote lepel voor het fijnere werk.

Stap 3: het gezicht tekenen én uitsnijden

Je bent bijna klaar! Het enige wat we nu nog willen, is het uitsnijden van een gezicht. Of een heks, zwarte kat of weerwolf, wat jij wilt. Teken de lijnen van het gezicht dat jij wilt uitsnijden op de pompoen. Pak daarna een scherp mesje, en snijd met dit mesje het patroon uit de pompoen. Het kan even lastig zijn om hier handigheid in te krijgen, maar oefening baart kunst!

Cravings after ‘kervings’

Natuurlijk bewaar je alle leftovers die je uit de pompoen hebt (op)gesneden. Je maakt er bijvoorbeeld pompoensoep van, pompoenpuree of deze pompoengratin. Zo houd je er na het kerven ook nog een lekker maaltje aan over, waarbij je letterlijk alles hebt kunnen gebruiken van je Halloween-pompoen. Dát smaakt goed.

Creatief met kurk… ehm, pompoen! Veel plezier!

Pompoenen in de hoofdrol:

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.