Freya Zuidervaart
Freya Zuidervaart Kooktips 6 sep 2021
Leestijd: 3 minuten

Waarom je véél vaker pistachenoten zou moeten toevoegen aan je gerechten

Pistachenoten zijn de pijnboompitten van de 21ste eeuw. Waar we vroeger – en trouwens nog steeds – die goddelijke nootjes rijkelijk over onze gerechten strooiden, doen we dat inmiddels ook met pistachenoten. En geef ons eens ongelijk, deze nootjes zijn het toefje op ieder gerecht. Hartig of zoet.

Midden-Oosterse keuken

De populariteit van pistachenootjes zijn gestegen door de opkomst van de Midden-Oosterse keuken in Nederland. Door kookhelden als Ottolenghi, maar ook Sabrina Ghayour of Honey en CO, zijn de poorten geopend naar al het lekkers uit die regio. En dat is nogal wat!

Sindsdien zijn gerechten als labneh, babka’s, tabouleh of kibbeh onderdeel geworden van ons dagelijks maaltje. Heel vaak krijgen pistachenootjes in dit soort gerechten een rol. En terecht!

Tip: ga ook eens naar de Midden-Oosterse supermarkt, daar kun je vaak voor een kleiner prijsje een zakje pistachenootjes kopen.

Heel veel lekkers met pistachenoten

Omdat de liefde voor de gifgroene nootjes gróót is, gooien we in een overzicht: waarvoor kun je pistachenootjes allemaal gebruiken?

Pistache-ijs

Dit goddelijke groene ijsje moet je een keer zelf gemaakt hebben. Probeer in plaats van pistache-ijs ook eens pistachenoten over allerhande ijsjes te serveren. Zoals Donna Hay die een variant maakte die de prijs van ijsje van het jaar mag ontvangen: Matcha green tea icecream in een cone van witte chocolade en pistache. De boodschappen zitten al in ons virtuele winkelmandje.

Culy Homemade: makkelijke raspberry fool met pistachenoten

Salade

Pistachenootjes maken zowat élke salade lekkerder, vooral door die hartige smaak en krokante bite. Deze salade met ansjovisdressing en pistachenoten is een echte zomerse beauty, maar een caprese met pistachenootjes in plaats van pijnboompitten is ook een gouden tip. Een tof bijgerecht is ook deze kruidensalade van Bonappetit met venkel en radijs.

Je kunt ook een dressing maken van pistache (of een pesto) en deze over de salade druppelen. Je zult blij verrast zijn!

Culy Homemade: salade van baby romaine sla met pistachedressing

In combinatie met kaas of yoghurt

Pistachenoten op een kaasplank? Reken maar van yes! Omdat pistachenoten een soort gedaantewisseling kunnen ondergaan met zoet en zout, zijn ze de ultieme combi met kaas. Een stukje brie of geitenkaas (lichtere, witte kazen) met een paar pistachenoten zijn een waar genot. Jouw borrelgenoten zullen je dankbaar zijn.

Maar deze gouden combi kun je ook heel goed toepassen in andere gerechten. Pistachenoten passen dus goed bij witte, jongere kazen, dus combineer je rot met mozzarella, burrata of bij labneh.

labneh een midden-oosters bijgerecht
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy.nl

Zoetigheid (baklava)

De meeste mensen kennen pistachenoten omdat ze in de baklava zitten, maar wist je dat er ook heel veel andere zoete mogelijkheden zijn? Van pistachemuffins tot pistachecake, fudge en macarons. Deze smaakmaker is speciaal en daar weten de baklovers wel raad mee. Een leuke tip is om zelf pistachepasta – zoals deze van Rutger Bakt – te maken, dan maak je in een handomdraai al deze gerechten met haar mooie groene kleur en smaak.

Nog meer inspiratie met pistachenoten?

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.