Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Recepten 28 mrt 2021
Leestijd: 2 minuten

Babka met pistachenoten en chocolade (van Crisp)

Reken maar op heel wat ‘oohs en aaahs’ als je deze babka met pistache en chocolade op tafel zet. Dit zoete vlechtbrood ziet er niet alleen prachtig uit, het is ook waanzinnig lekker en perféct voor bij de brunch.

Dit heerlijke recept komt van Crisp, de online verssupermarkt voor foodies. Via de app bestel je gemakkelijk je boodschappen en producten. Ideaal voor het paasontbijt, –brunch of –diner.

Crisp: “Dit zoete vlechtbrood vindt z’n oorsprong in de Joodse gemeenschap van Polen en Oekraïne. Het woord betekent daar eigenlijk ‘oma’, maar met deze smaken doe je elke generatie een plezier.”

Babka met chocolade en pistache voor Pasen van Crisp
Bron: Crisp

Babka met pistachenoten en chocolade

1. Meng 320 gram bloem, 4 gram gist, 20 gram suiker en een flinke snuf zout in een kom.

2. Giet er 120 ml volle melk en 2 eieren bij. Kneed het mengsel tot een elastisch deeg. Met een keukenmachine of mixer met deeghaken duurt dat ongeveer 5 minuten, met de hand een minuut of 10.

3. Snijd 40 gram roomboter in blokjes en kneed die met je handen stevig door het deeg. Je deeg is klaar zodra het niet meer blijft plakken aan de kom.

4. Doe wat bloem op je handen en maak een bal van het deeg. Vet een kom of bakvorm in, leg het deeg daarin en dek alles af met vershoudfolie. Zet het deeg in de koelkast en laat het daar minimaal een nacht en maximaal 24 uur rusten.

5. Begin de volgende dag met de vulling. Snijd 60 gram boter in blokjes en smelt die in een pannetje op laag vuur. Voeg 20 gram suiker, 15 gram cacaopoeder en 60 gram pure chocoladedruppels toe. Blijf roeren zodat het niet aanbrandt. Zet het vuur uit zodra de vulling een mooi geheel vormt. Laat het daarna minstens 15 minuten afkoelen.

6. Hak ondertussen 70 gram pistachenoten grof en vet een cakevorm in met boter.

7. Strooi wat bloem op het aanrecht. Rol daarop het gekoelde deeg uit tot een rechthoek van ongeveer 40 bij 30 centimeter met de brede kant naar je toe.

8. Smeer het deeg in met de chocoladevulling en laat 1 cm vrij langs de rand. Strooi de pistachenoten over de vulling.

9. Rol het besmeerde deeg nu zo strak mogelijk op, van onder naar boven. Snijd de deegrol in de lengte doormidden tot twee lange helften. Leg die met de open kant naar boven naast elkaar. Maak nu een vlecht door de twee helften een paar keer te kruisen.

10. Leg het vlechtbrood in de ingevette vorm en dek die af met vershoudfolie. Laat het brood 90 minuten rijzen op kamertemperatuur.

11. Verwarm de oven voor op 180 graden. Bak het brood in 30-35 minuten gaar en goudbruin.

12. Maak ondertussen een siroop door 65 ml water en 100 gram suiker op te warmen op laagvuur. Blijf roeren tot de suiker is opgelost.

13. Haal het brood uit de oven en giet de siroop erover. Het lijkt veel siroop, maar dat hoort. Laat het brood afkoelen voor je het aansnijdt.

Babka met chocolade en pistache voor Pasen van Crisp
Bron: Crisp

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.