Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Recepten 2 jun 2021
Leestijd: 2 minuten

Een zalig groentegerecht: romanesco met pistacheroom, sumak en rozijnen

Vaker met groenten koken? Dat willen we allemaal wel. Maar hoe zet je dat om in de praktijk als je weinig tijd en inspiratie hebt? Nou, met een steengoed groentekookboek bijvoorbeeld. Eat This van Blendbrothers is er zo eentje. De recepten zijn vlot, creatief en smaakvol, maar toch ook weer praktisch en snel klaar. ‘t Is een boek naar ons hart.

Mocht je ze nog niet kennen: de Blendbrothers zijn twee Zeelandse broers die momenteel de wereld rondreizen als foodadviseurs en cateraars. Hun rugzakken zitten tjokvol ervaring, die ze onder meer hebben opgedaan hebben bij leermeester Sergio Herman. Je begrijpt: als je jarenlang de keuken bestiert in sterrenzaken, dan kan daar niet anders dan een prachtig kookboek uit voortvloeien.

Eat This: koken met groenten was nog nooit zo makkelijk

En dat is het! Eat This is echt een heel fijn, praktisch boek. Het boek is opgedeeld in de categorieën Quick (20 minuten of korter), In Between (tussen de 20 en de 35 minuten) en Take Your Time (35 minuten en langer).

Gemeenschappelijk aan alle recepten is dat groenten het uitgangspunt zijn. Van maiskolf met saffraan en amandel-limoenmayonaise en deze romanesco met pistacheroom, sumak en rozijnen: koken met groenten was nog nooit zo makkelijk.

De Blendbrothers lichten toe: “Sumak is een fijngemalen poeder van de gelijknamige bes en wordt veelal in de Libanese keuken gebruikt. Het geeft een friszurige dimensie aan je gerecht.”

Broccoli, bloemkool en romanesco: drie groentenvrienden

romanesco uit Eat This van de Blendbrothers
Bron: Heikki Verdurme

Romanesco, pistacheroom, sumak en rozijnen

Snijd de romanesco in roosjes en was ze. Kook de romanescoroosjes in water met wat zout tot ze beetgaar zijn. Breng room aan de kook in een kookpot en voeg de pistachepasta, sumak en een snufje zout toe.

Meng tot een gladde crème. Dresseer de romanesco op een bord en giet de pistacheroomsaus over de romanesco. Verdeel de rozijnen erover samen met de Griekse basilicum.

Eat This cover

Toko Lo (Uitgeverij Lannoo) van Blendbrothers is nú te koop voor € 25,99

Meer heerlijke groenterecepten:

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.