Auke Sprangers
Auke Sprangers Kooktips 15 jan 2024
Leestijd: 3 minuten

Een netje met smakeloze mandarijnen gekocht? Dit doe je ermee

Naast de kou en de donkere dagen hebben we met nog een belangrijke tegenslag te maken dit seizoen: het fenomeen van het onvoorspelbare netje met mandarijnen. Wat doe je wanneer je oog in oog komt te staan met zo’n exemplaar en ook: hoe kun je deze winterse citrusramp voorkomen?

Eerste hulp bij een mandarijnen-catastrofe.

De oplossingen voor een tegenvallend net mandarijnen

We weten niet hoe het bij jullie is, maar bij ons ging het in december minstens zo vaak over een net mandarijnen als over het menu voor het kerstdiner. Want hoe is het mogelijk dat je elk jaar weer in de mandarijnenval trapt? Heb je net een paar lekkere exemplaren achter de kiezen; is je volgende netje plots een rampzalige editie.

Pak die pers

Regel nummer 1: er is één apparaat dat dit rampscenario iets minder rampzalig maakt: de citruspers. Melige exemplaren en stugge velletjes zijn er niet tegen opgewassen, dus pakken we de pers er maar al te graag bij. Het resultaat: een flinke hoeveelheid mandarijnensap waar je – afhankelijk van de kwaliteit van de smaak natuurlijk – alle kanten mee op kunt.

Kerst mocktail / mandarijn mocktail recept
Bron: Ogechi Chibueze voor Culy

Opdrinken

Voor een glaasje met enkel mandarijnensap willen we natuurlijk wél de beste mandarijnen. Heb je die niet in huis, dan richten we ons op de overige ingrediënten. Bovenaan onze favorietenlijst van 2023 prijkt dan ook deze mocktail met mandarijn; door citroengras, gemberbier en steranijssiroop nog steeds lekker met mandarijnsap van iets mindere kwaliteit. Ook een idee: verwerk het sap in een smoothie of groente- en/of vruchtensap in combinatie met ander fruit. Of gebruik het voor je soep. Kan niet missen.

Salades en dressings

In het geval van tegenvallende mandarijnen grijpen wij vaak naar de salade. Dat kan op 2 manieren: snijd de partjes klein en verwerk ze in combinatie met smaakvolle ingrediënten in een rijkgevulde salade. Dat kan bijvoorbeeld in deze salade met witlof, of wissel de sinaasappel in voor mandarijnen bij deze orzosalade. Vergeet ook vooral het sap niet, de perfecte toevoeging voor wat zoete én zure tonen aan de lekkerste dressings.

kerstsalade met mandarijn, roodlof en pecan
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

Cakes

Een tip waar je iedereen blij mee gaat maken: verwerk het geperste mandarijnensap eens in een cake. Dat kan op meerdere manieren: vervang bijvoorbeeld de bloedsinaasappel in dit glazuur door mandarijn of maak van deze sinaasappelcake met polenta (!) een versie met mandarijnen.

Schillen

Belangrijk: vergeet de schillen niet. Zou je die misschien als eerste weggooien, wij geven mee: doe dit vooral niet. Wat je allemaal kunt doen met citrusschil? De mogelijkheden zijn eindeloos, maar we hebben de lekkerste opties voor je op een rij gezet. En die van de mandarijn, dat is er eentje die je moet koesteren. Niet heel gek dus dat we een volledig artikel gewijd hebben aan waarom je juist nóóit de schillen van een mandarijn weg moet gooien. En dit is de reden.

Winterse gazpacho
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Lekkere mandarijnen: waar moet je op letten?

Tot slot: hoe voorkom je überhaupt een teleurstellende mandarijnenaankoop? Dit doe je door lichtjes in de mandarijn te knijpen – sorry supermarkt. Een mandarijn die strak in het velletje zit, belooft veel sappigs. Zit er lucht tussen het vel en de partjes, dan is de mandarijn hoogstwaarschijnlijk al flink uitgedroogd.

Meer over mandarijnen:

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.