Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Recepten 9 okt 2017
Leestijd: 2 minuten

Goddelijke sinaasappelcake met polenta en amandelmeel

Toen we onlangs aten in Hotel Pillows in Amsterdam, maakte chef Martina Bianchini van Café Spontane een goddelijke sinaasappelcake voor ons. Een explosie van sinaasappelsmaak en dankzij de polenta en amandelmeel nog glutenvrij ook. Wij mogen haar recept met je delen!

Je hebt voor dit recept een springvorm nodig met een diameter van 22 centimeter.

Het geheim van de volle sinaasappelsmaak van deze cake zit ‘m erin dat je de sinaasappels van tevoren een uurtje kookt. Daarna gaan ze in de blender én in de cake (yes, in hun geheel dus). Begin daarom op tijd!

Zo maak je deze sinaasappelcake

Kook 2 sinaasappels een uur lang in een pan met water. Haal de pitjes uit de sinaasappels en maal de vruchten fijn in een blender. Zet de sinaasappelpuree even opzij.

Verwarm de oven voor op 180 graden. Vet een grote, ronde springvorm in en bestuif de bodem met wat polenta.

Klop de eieren en de eidooiers samen met de suiker luchtig, minimaal 5 minuten.

Voeg de sinaasappelpuree samen met de geraspte schil van de sinaasappel toe aan het opgeklopte eimengsel. Meng kort en voeg dan ook de droge ingrediënten toe, liefst gezeefd. Meng nog even kort door.

Giet het beslag in de ingevette springvorm. Daarna moet ‘ie in de oven: eerst 10 minuten op 180 graden. Daarna zet je de temperatuur van de oven terug naar 150 graden en bak je de sinaasappelcake nog 30 minuten.

Zet de oven terug naar 140 graden en laat de sinaasappelcake nog 10 minuten garen. Als de cake droog en stevig aanvoelt, is ‘ie klaar. Zo niet, laat ‘m dan nog iets langer in de oven staan.

Kook ondertussen het sinaasappelsap in met 110 gram suiker. Zodra de sinaasappelcake klaar is, prik je ‘m in met een vork en giet je de siroop eroverheen.

Serveer met een klodder crème fraîche, wat gehakte pistachenootjes en wat zest van de sinaasappel.

sinaasappelcake / Pillows

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.