Auke Sprangers
Auke Sprangers Inspiratie 7 sep 2022
Leestijd: 2 minuten

Dit is waarom je mandarijnschillen voortaan moet bewaren

Hoe minder eten we weggooien, hoe gelukkiger de planeet – en wij zelf – daar natuurlijk van worden. Zo maakte ons hart dan ook een sprongetje toen we lazen over mandarijnschillen. Deze kun je veel beter bewaren dan weggooien, schijnt. Dat is namelijk precies wat ze in China doen, waar de gedroogde schillen chen pi heten. En als ze ergens weten wat lekker eten is, dan is het daar wel. Dit is waarom je vanaf nu je mandarijnschillen moet bewaren.

Mandarijnschillen bewaren

We stuitten op de video via het Instagram-account van Made With Lau, waar traditionele Chinese familierecepten centraal staan. Wat ooit begon als een bescheiden home cooking kanaal, is inmiddels uitgegroeid tot een Youtube kanaal met bijna 1 miljoen abonnees. Sowieso een tip dus, met recepten voor de meest crispy Chinese loempia’s of de perfecte congee.

Chen pi

Kortom: alles wat we voorbij zien komen bij Made With Lau, nemen we serieus. Dus ook toen ons werd verteld dat het een zonde is om de schil van de mandarijn zomaar weg te gooien. In China bestaan er namelijk volledige plantages die hun inkomsten generen uit de schil van deze citrusvrucht, waar het overigens chen pi heet. Zo staat Xinhui, in China’s Guangdong provincie, bekend om de export van de gedroogde schillen. Hier worden vaak nog onrijpe, groenere mandarijnen voor gebruikt. Rest natuurlijk de vraag: wat doen we met deze schillen?

Smaak

Initieel werden de schillen – al sinds honderden jaren – gebruikt al medicijn, omdat het simpelweg goed voor het lichaam werd bevonden. Maar wat bleek: hoe ouder de schillen, hoe dieper en lekkerder de smaak. Zo horen we bij Made With Lau dat de vader van de familie al 15 jaar lang schillen verzamelt. Ook vertelt hij dat het een overheersende vissmaak in een gerecht in balans kan brengen.

HanTing
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Hoe droog je mandarijnschillen

Het drogen vergt wat tijd, maar is verder makkelijker dan je dacht. Het enige wat je nodig hebt zijn de mandarijnschillen en zonlicht. Dat kan voor het raam, maar beter nog is direct zonlicht. De exacte stappen voor perfecte chen pi vind je hier. Weet je meteen ook hoe je ze het beste kunt bewaren.

Recepten

Door naar waar we allemaal op zitten te wachten: hoe verwerk je de chen pi? Probeer het eens in dit recept voor Sichuan sinaasappel kip (vervang de sinaasappelschil door de chen pi), dit recept voor gestoomde beef dim sum, of het recept voor een Chinese rode bonensoep. Of trek er thee van natuurlijk, makkelijk én altijd lekker.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.