Bye bye komkommer-maki: zo maak je zelf de lekkerste vega sushi

Tenzij je naar een gespecialiseerd vega(n) sushi restaurant gaat, zijn de vegetarische sushi opties buiten de deur meestal niet zo heel spannend. Ok├ę, een paar maki’s hier en een paar avocadorolls daar, maar verder stopt het wel. Toch kan vega sushi juist ook heel spannend zijn, en leuk om zelf te maken.

> Lees ook: Zelf sushi maken: onze tips + favoriete combinaties

Zo maak je de lekkerste vega sushi

1. Wees creatief met je ingredi├źnten

Het is niet omdat ze bij het plaatselijke sushirestaurant vega sushi gelijkstellen aan komkommer-maki, dat jij niet creatief kunt zijn met de ingredi├źnten. Echt: the sky is the limit. Groenten, fruit, noten en zaden, vleesvervangers, Aziatische producten van de toko (zoals kimchi, lotuswortel of edamame),…

Bedenk wat je lekker vindt en hoe je dit lekker kan zijn in combinatie met sushirijst en (eventueel) nori. Wat dacht je van oesterzwam-truffel-cheddar? Of vega spekjes-avocado-gefrituurde uitjes? Of chuka wakam├ę-omelet-furikake? We kunnen zo nog wel even doorgaan, maar bedenk vooral zelf die toffe combinaties.

2. Rook ingredi├źnten voor in je vega sushi

Met een rooksmaak maak je ingredi├źnten op slag een stuk spannender. Zelf ingredi├źnten roken is daarbij helemaal niet zo’n onderneming als het lijkt. Zo bestaan er bijvoorbeeld kleine rookapparaatjes waarmee je zelf ingredi├źnten als mayonaise of tofu in een handomdraai rookt.

Met een slangetje infuseer je dan een rookaroma in het desgewenst ingredi├źnt. Andere technieken om ingredi├źnten te roken vind je hier.

3. Karamelliseer ingredi├źnten

Door ingredi├źnten te karamelliseren geef je ze een diepzoete, complexe smaak. Karamelliseren betekent dat je ingredi├źnten traag laat inkoken waardoor de suikers verwarmen en niet alleen een bruin kleurtje, maar ook die typische diepzoete smaak toevoegen.

Kies hiervoor ingredi├źnten die van nature een hoog suikergehalte hebben, zoals wortel of ui. Of marineer bijvoorbeeld tempeh met ketjap manis en bak dit traag en geduldig aan in een koekenpan, zodat de suikers in de ketjap manis karamelliseren.

4. Gebruik pickles voor je vega sushi

Door ingredi├źnten in te leggen krijgen ze een spannende crunch, perfect om je vega sushi meer textuur te geven. Denk maar aan ingelegde radijsjes, komkommer of worteltjes, maar ook aan ingelegde mosterdzaadjes of gember (echt een aanrader!).

Zelfgemaakte sushigember
Bron: Justin de Nooijer voor Culy

Culy ontdekt… tsuk├ęmono: de Japanse manier van inleggen met een pickle pers

5. Frituur ingredi├źnten

Ooit al gefrituurde avocado in je sushi gehad? Of gefrituurde pompoen of gefrituurde aubergine? Iedereen weet dat een knapperig gefrituurd korstje álles lekkerder maakt (zeker met een jasje van panko, dat Japans broodkruim). Perfect voor in een rolletje homemade vega sushi.

6. Ga los met de toppings

Heb je eenmaal rolletjes van de sushi gemaakt? Werk de rolletjes af met een paar toffe toppings. Repen roerei met furikake, een paar streepjes wasabimayo, krokante uitjes, je favoriete hot sauce,… In sommige sushi zaken wordt zelfs een plakje Cheddar gesmolten op de sushi. Wij denken alleen maar: waarom ook niet?

Dagelijks de lekkerste recepten rechtstreeks in je inbox

De lekkerste mail die je in je inbox kunt ontvangen

Reageer op artikel:
Bye bye komkommer-maki: zo maak je zelf de lekkerste vega sushi
Sluiten