Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Recepten 10 nov 2016
Leestijd: 2 minuten

Culy Homemade: bánh mì zoete aardappelfrietjes (op z’n Vietnamees!)

Bánh mi zijn die lekkere Vietnamees-Franse broodjes: de perfecte combinatie van zoet, zuur, zout en knapperig. Vervang het brood door deze zoete aardappelfrietjes van Earthyfeast en je hebt een avondmaaltijd die ook nog eens tot het genre der superfoods behoort.

De frietjes hoeven maar 15 minuten in de oven, dus het is ook nog eens een snel recept. Doordat je de frietjes een krokant jasje van polenta geeft, geven ze een knapperig gevoel in je mond.

Eet er wat van de frisse koriander, de zure ingelegde wortel, crunchy pinda’s en romige miso-mayonaise bij en je kunt niet meer stoppen met eten.

De boodschappenlijst hiernaast lijkt lang, maar de doorgewinterde Culy zal veel van deze ingrediënten (sojasaus, honing, mayonaise) al in huis hebben. Ook is het helemaal niet veel werk om dit gerecht te maken, ondanks de vier verschillende stappen. Let maar op.

Witte miso kun je trouwens kopen bij de toko. Kom je daar niet, dan kun je eens kijken of jouw supermarkt witte miso-soep verkoopt. Gebruik in dat geval alleen het zakje misopasta, niet de kruiden.

Frietjes maken met een Vietnamese twist

Bánh Mi friet
Nancy van Batenburg voor Culy

Het recept

Verwarm de oven voor op 200 graden.

Begin met de zoetzure wortel: breng in een pannetje 240 ml water aan de kook met de suiker, zout en azijn. Laat koken tot de suiker is opgelost. Laat dan eventjes afkoelen en voeg de reepjes wortel toe. Zet het zo lang in de koelkast.

Was de zoete aardappelen goed en snijd ze dan in de vorm van frietjes. De schil kun je dus gewoon laten zitten. Bestrooi met de kruiden, sojasaus en de olie. Haal de frietjes dan door de polenta. Dit gaat het beste als je de polenta in een diep bord of bakje doet en de frietjes er een voor een doorheen haalt.

Leg ze naast elkaar op een bakplaat of in een braadslede en bak 10 tot 15 minuten in de voorverwarmde oven.

Meng voor de misomayonaise alle ingrediënten goed door elkaar.

Als de frietjes uit de oven zijn, serveer je ze op een grote schaal – of zó vanuit het bakblik – afgemaakt met wat verse koriander, pinda’s, jalapeno-pepers, wat uitgeknepen limoen en de misomayonaise.

Je kunt de Bánh Mi-frietjes serveren met een gebakken ei er bovenop en wat extra groente, of bak er een lekker stuk vlees of vis bij voor een complete maaltijd.

banh mi friet

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.