Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Culinair nieuws 18 sep 2022
Leestijd: 3 minuten

Culy’s Toko Finds: verse lotuswortel (de Aziatische seizoensgroente)

De favoriete hobby van de Culy-redactie is toch wel om rond te struinen door de Toko, op zoek naar onbekende producten. Hoe mysterieuzer, hoe beter. En we gaan ook altijd voor de bijl voor een leuke verpakking. Onze Toko Finds inspireerden ons tot het opzetten van een nieuwe rubriek. Vanaf nu delen we regelmatig onze favoriete aankopen uit de Aziatische supermarkt met je. Deze keer: verse lotuswortel.

Wat is lotuswortel precies?

De lotus ken je misschien wel: die elegante bloemen die in Azië op het water groeien. Wie zou zeggen dat er onder deze bloemen iets minder elegante, knolvormige wortels groeien? Wij niet, in ieder geval. Fun fact: de wortels kunnen onder water wel meterslang worden.

Maar nog belangrijker om te weten is dat de lotuswortels een interessant ingrediënt zijn in de keuken. In de Aziatische keuken is dat natuurlijk al lang bekend, hier in Nederland kom je lotuswortel hooguit tegen bij je ramen of bij de Chinese hotpot (yes, dát zijn dus die schijfjes met gaatjes in!).

Verse lotuswortel
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

Lotuswortel in de toko

Toch dagen we je uit om bij je volgende toko-bezoek ook eens een lotuswortel in je winkelmandje te leggen. Met wat geluk stuit je op een vers exemplaar, die trouwens nú (dus tijdens de herfst) in het seizoen zijn. Wij vonden ze in een set van drie, in de koelafdeling.

Zo niet, dan is de kans groot dat je de lotuswortel aantreft in de diepvries of vacuüm verpakt in een oplossing van zout en water. In die laatste twee gevallen is de wortel meestal al in schijfjes gesneden.

Verse lotuswortel
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

Crunchy maar ook zacht

En wat is er nou zo speciaal aan? Ten eerste: die heerlijke romige en zetmeelrijke textuur. Van nature is de lotuswortel erg zacht, maar als je de schijfjes bakt, krijgt de wortel meteen een knapperig randje. We hoeven je vast niet te vertellen dat crunchy-maar-zacht-vanbinnen een heerlijke combinatie is.

Ten tweede: de smaak. Die is vergelijkbaar met die van aardappel maar dan net wat zachter, zoeter en verfijnder. Hierdoor leent de lotuswortel zich niet alleen prima in hartige gerechten, maar wordt ‘ie ook gebruikt bij Aziatische desserts. Zo zijn er bijvoorbeeld van die lekkere mooncakes gevuld met gepureerde lotuswortel.

Verse lotuswortel
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

Aan de slag met die lotuswortel

Heb je zo’n exemplaar gescoord? Begin lekker laagdrempelig en bak schijfjes lotuswortel aan in een laagje olie. Kruid af met een beetje zout of proef eerst puur. Zo zijn de schijfjes trouwens meteen al erg lekker, perfect met een biertje bij de borrel.

Aangezien de smaak al met al redelijk neutraal is, nemen lotuswortels ook snel en goed andere smaken op. Marineer de schijfjes lotuswortels bijvoorbeeld eens in een Aziatisch marinade en grill ze kort in de oven (lekker bij je noodles!).

Heb je iets meer tijd? Maak er dan deze soep met stoofvlees mee. En zoals bij bijna alle groenten: weet je echt niet meer wat je er mee moet doen? Maak er dan fritters van.

Meer Toko Finds?

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.