Redactie
Redactie Inspiratie 20 jan 2016
Leestijd: 4 minuten

Zelf sushi maken: onze tips + favoriete combinaties

Zelf sushi maken is even een werkje en ook het koken van de sushirijst moet je niet onderschatten, maar als je het eenmaal in de vingers hebt blijf je het maar doen. Ook de Culy redactie gaat regelmatig thuis aan de slag met de vellen nori en schaaltjes sojasaus, en daarom delen we vandaag onze tips én favoriete combinaties. 

Nigiri

Te beginnen met de nigiri. Dit ‘hompje’ rijst lijkt makkelijk te maken, maar valt toch iedere keer weer uit elkaar. Als je de rijst goed maakt en de juiste hoeveelheid dressing gebruikt, zou dit niet moeten gebeuren. Vaak gebeurt dit toch omdat de nigiri’s te diep in de sojasaus worden gedipt.

Zelf gebruiken we al jaren dit handige vormpje. Je duwt de rijst erin, drukt het aan met het dekseltje en je hebt binnen no time heb je een schaal vol.

Snijd daarbij de vis niet te dun, dan proef je er namelijk niet zo veel meer van. ‘Plak’ eventueel vast met een heel klein beetje wasabi en geniet!

Op zoek naar andere vissoorten dan tonijn en zalm? Ga dan eens voor geroosterde paling (lekker met teriyakisaus), zoetwatergarnalen, heilbot, coquille (in dikke plakjes) of voor de echte durfal: zee-egel.

Ook lekker: Japanse omelet, avocado en tofuzakjes (verkrijgbaar bij de toko of Japanse winkel). Garneer eventueel met zalm- of haringkaviaar, of gebruik een dun strookje nori om de vis vast te maken.

Maki’s

Iedereen kent de maki-rolletjes wel. Soms zijn ze smal en met slechts één ingrediënt gevuld, anderen zijn weer een stuk voller en weer anderen worden omgekeerd gerold (inside out).

Bij het rollen van de maki’s wil het nog wel handig zijn om een bamboe matje te gebruiken, maar het hoeft niet per sé. Het belangrijkst is dat je slechts een dun laagje rijst gebruikt, en een centimeter overhoudt aan het einde van het vel.

Afhankelijk van de hoeveelheid ingrediënten en hoe dik je de rol wil maken, vul je de rest van het norivel met rijst.

Wij gaan meestal voor 60 procent rijst en snijden uiteindelijk de rest van de nori af, maar je kunt zoveel rijst gebruiken als je zelf wil.

Gebruik bijvoorbeeld bovenstaande vissoorten, snijd reepjes komkommer, avocado, wortel en ingelegde daikon, en breng extra op smaak met een lepeltje mayonaise of wasabi.

Wat betreft de smaakcombinaties kun je eigenlijk alle kanten op gaan. Denk aan klassiekers als zalm met avocado en surimi met avocado en mayonaise, maar ook gegrilde kip met teriyakisaus, reepjes biefstuk met mango en komkommer, en tonijn met avocado, een klein likje mayo en chiliflakes is heerlijk.

Handrolls

Tot slot de handrolls, in het Japans temaki genoemd. Deze lijken misschien lastig om te maken, maar zijn misschien wel het makkelijkst van allemaal. Het belangrijkst is dat je ze zo vers mogelijk maakt en het liefst gelijk opeet, anders kan het zeewier taai worden.

Hiervoor kun je dezelfde ingrediënten en combinaties als hierboven beschreven gebruiken. Bekijk onderstaande video van Masterchef-winnaar Adam Liaw om te zien hoe je heel gemakkelijk zelf temaki’s kunt maken.

Tips & tricks

  • Bestrijk nigiri’s met een heel dun laagje teriyaki- of sojasaus. Dan weet je zeker dat je de saus proeft, maar niet overheerst.
  • Gebruik een simpele brûlée-brander om stukjes vis een heel klein beetje garing mee te geven. Dit is vooral lekker bij nigiri’s, maar kan ook bij maki en temaki.
  • Meng een paar eetlepels mayonaise met een theelepeltje Japanse rijstazijn voor meer smaak. Of maak je eigen wasabimayo door de twee met elkaar te mengen.
  • Verpak je bamboe matje in plasticfolie. Hierdoor wordt het matje niet vies en blijft de nori niet plakken wanneer het vochtig wordt.
  • Koop avocado’s die rijp, maar niet té zacht zijn en schaaf met een kaasschaaf dunne plakjes. Leg deze (eventueel bijgesneden) als een waaier op een nigiri sushi, of pak een makiroll ermee in.
  • Leg altijd de kant van het norivel met ribbeltje naar boven en verspreid hierover de rijst. Hierdoor blijft de rijst beter plakken.
  • Zet een bakje met water en (rijst)azijn klaar om daar je vingers in te dippen. Zo blijft de rijst niet plakken!
  • Tot slot: gebruik het állerscherpste mes dat je kunt vinden en snijd de vis én maki’s in één beweging.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.