Auke Sprangers
Auke Sprangers Kooktips 9 mrt 2023
Leestijd: 3 minuten

8x de beste kooktips met mayonaise: deze zag je niet aankomen

Mayonaise is door de jaren heen geëvolueerd van saus voor op je friet tot multidisciplinair keukenwonder. Waar we vroeger hooguit uit drie merken in de supermarkten konden kiezen, is het aanbod inmiddels groots en gevarieerd én gebruiken we onze vette vriend voor de meest uiteenlopende kooktechnieken. En die verwacht je hoogstwaarschijnlijk niet allemaal. Hierbij daarom onze beste kooktips met mayonaise.

8x de beste kooktips met mayonaise: deze zag je niet aankomen

Het witte goud bevat ei en vet, wat naast een erg lekkere smaak ook zorgt voor smakelijke effecten tijdens het bakproces van de meest verrassende ingrediënten. Onze tip: haal de volgende keer gewoon een pot extra in huis van deze beste mayonaises uit de supermarkt.

Extra crispy tosti

Denk aan je aan mayonaise voor je tosti, dan zal dippen de eerste associatie zijn. Maar wist je dat je je tosti het beste met mayonaise in kan smeren voor een onovertroffen crunch? Culy’s Winnie legt je uit waarom je je tosti voortaan moet insmeren met mayonaise.

kimchi tosti
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

Vlees en vis

Klaar om vlees of vis te grillen, maar bakt de boel aan wanneer je er alleen al naar kijkt? Smeer het dan eerst in met een dun laagje mayonaise. Door je vlees of vis dun te lakken met mayonaise voorkomt het aanbakken – en een hoop irritatie. Lees alles over mayonaise bij het grillen van vlees of vis hier. Ook een idee: verwerk je mayonaise in de marinade: het maakt eerst je vlees malser én daarna voorkomt het aanbakken.

Aardappelpuree

We eten aardappelpuree het liefst zo romig mogelijk. En dat bereiken we door het toevoegen van boter, melk of slagroom. Maar wist je dat een lepel mayo ook voor de nodige smoothness zorgt?

Mayonaise ramen

Getest en geproefd: een supersnelle en romige ramen maak je met – jawel – mayonaise. We zagen de hack voorbijkomen, probeerden ‘m uit en wisten meteen: deze gaan we nog vaak gebruiken. Nieuwsgierig? Het recept voor romige ramen met mayonaise vind je hier.

mayo ramen
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

Taart met mayonaise

Misschien wel nog verrassender is dat mayonaise ook op de afdeling zoet een hoop kan bewerkstelligen. Je eerste gedachte zal waarschijnlijk niet de smakelijkste zijn. Maar als je je bedenkt dat mayonaise gewoon eieren, olie en een beetje azijn is, is het geen gek idee. De olie maakt mooi de taart lekker juicy, de azijn activeert het bakpoeder en eieren zou je er toch al indoen. Check dus snel het recept van deze chocoladetaart met mayonaise.

In je salade

We houden van de Mexicaanse keuken, dus als een van de bekendste Mexicaanse salades om mayonaise vraagt, dan moet het wel lekker zijn. Niet heel gek dat dit streetfood-gerecht de hele dag door gegeten wordt. Het recept van deze maïssalade genaamd esquites vind je hier.

Roerei

Zin in roerei maar geen melk in huis? Op Reddit ging ‘ie al viraal mét een bijnaam: mayoneggs. Voeg een een flinke dot mayonaise toe en het eindresultaat wordt er luchtig én romig van. Onze collega bij The Kitchn probeerde het uit en was razendenthousiast.

Eggslut Fairfax sandwich
Bron: Nancy van Batenburg

Schoonmaken

Niet helemaal in de categorie culinair, maar wél razend interessant en verrassend: gebruik mayonaise eens als schoonmaakmiddel. Van het schoonmaken van RVS tot het opnieuw laten glimmen van je kamerplanten; mayonaise gaat vanaf nu helemaal je beste vriend zijn.

Meer met mayonaise

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.