Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Kooktips 20 sep 2023
Leestijd: 2 minuten

Supertip: gebruik mayonaise bij het grillen van vis en vlees

Gegrilde vis: we vinden het allemaal heerlijk. Maar hoe zorg je dat die delicate vis niet blijft plakken aan je pan, grill of braadslee? Dé truc: je vis lakken met mayonaise bij het grillen. En dat werkt ook met vlees en groenten.

We schreven er al eens eerder over hoe je vis moet grillen zónder dat alles uit elkaar valt (een frustratie van menig hobbykok). Want vis heeft nogal eens de neiging om vast te plakken. En no way dat je dan nog een mooi filetje op een bord kunt krijgen. Dus: hoe pak je dat aan?

Met trucs als visklemmen, het rooster insmeren met olie of de vis bakken op de huidkant kun je probleemloos grillen. Maar er is nóg een geheim: mayonaise.

> Lees ook: dit is waarom je je tosti moet insmeren met mayonaise

Mayonaise bij het grillen
Bron: Pexels

Mayonaise bij het grillen

Als je de vis voor het grillen even insmeert met een dun laagje mayo, geef je ‘m een vettig laagje dat aanbakken voorkomt. Bovendien blijft mayonaise beter aan de vis plakken dan olie of andere vetstoffen. Even aan beide kanten lakken met een keukenkwastje en klaar ben je. De chef in onderstaande video doet het voor.

Handig voor kabeljauw of zalm, maar ook voor andere stukken vis. En wees niet bang dat de vis naar mayonaise gaat smaken: je proeft ‘m niet terug.

Eindeloos grillplezier

Nog meer goed nieuws: je kunt deze truc ook toepassen op vlees, kip, groente en zelfs tosti’s. Dus je hebt er eindeloos plezier van.

De mayonaise doet hier hetzelfde, maar zorgt er ook nog eens voor dat je gerechten een mooi bruin korstje krijgen. Anders dan bij olie, zorgen de suikers en proteïnen in mayo voor de Maillard-reactie. En dus voor een goudbruin korstje.

Meer kooktips voor vis en vlees:

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.