Maaike Kooijman
Maaike Kooijman Kooktips 4 apr 2023
Leestijd: 2 minuten

Kaas opkloppen: waarom dat zo lekker is (ja, echt!)

Slagroom opkloppen doen we allemaal regelmatig, maar wist je dat je die mixer (of garde, of keukenmachine…) ook voor andere doeleinden kunt gebruiken? En nee, dan hebben we het niet over eiwit (meringue <3), maar over kaas! Van opgeklopte geitenkaas tot opgeklopte ricotta en mascarpone: het kan allemaal. Maar eh, kaas opkloppen – waarom dan?

We hebben de antwoorden voor je. Mixers klaar? Opkloppen maar! (sorry, cheesy)

Kaas opkloppen, waarom zou je?

We hebben één woord voor je: romigheid. Precies het gevoel dat je krijgt als je een lasagne vol room en kaas eet, krijg je ook als je kaas opklopt. Dat komt doordat je in feite vooral lucht in het beslag klopt – en luchtiger maakt romiger.

Daarnaast is kaas opkloppen een goede manier om je kaas op smaak te brengen met andere ingrediënten. Je kunt er bijvoorbeeld olijfolie en citroensap in kloppen, knoflook en verse kruiden of juist een beetje suiker.

Natuurlijk kun je kaas ook serveren met olijfolie eroverheen, maar het geeft toch een specialere smaak als je die er juist doorheen klopt.

Kaassaus maken zonder pakjes en zakjes: zo doe je dat

Opgeklopte kaas is bovendien gewoon een heel leuke manier om te experimenteren in de keuken; het is toch net wat anders dan anders. Ook heel leuk om andere mensen mee te imponeren, uiteraard.

Deze kazen kun je opkloppen

Mocht je van plan zijn om een blok Gouda-kaas in je keukenmachine te droppen: da’s misschien niet zo’n goed plan (tenzij je geraspte kaas wilt, maar dat is een ander verhaal). De kazen die zich hier het beste voor lenen, zijn van zichzelf al enigszins romig.

Denk dan bijvoorbeeld aan ricotta, mascarpone, crème fraîche en cream cheese. Ook de iets stevigere kazen, zoals (zachte) geitenkaas, brie, feta en blauwe kaas, werken prima.

In dat laatste geval is het wel belangrijk dat je de kaas eerst in kleine stukjes snijdt of breekt. Daarnaast kun je wat melk en/of gewone slagroom toevoegen om de consistentie iets romiger te maken. Als je dat niet doet, is het gewoon een kwestie van goed doorkloppen tot de klontjes eruit zijn.

Nooit meer dikke klonten kaas in je pasta dankzij deze tips

Meerdere kazen door elkaar kan trouwens ook: op bon appétit zagen we bijvoorbeeld dit mengsel van opgeklopte geitenkaas, feta, roomkaas én slagroom. En dat bij geroosterde bloemkool – wat wil een mens nog meer?

En dan?

Opgeklopte kaas kun je op heel veel manieren eten: zoet of hartig, los of in een gerecht. Het is maar net wat jij lekker vindt, en ook een beetje hoe ver je voorstellingsvermogen reikt.

Maak bijvoorbeeld een goeie spicy dip van opgeklopte ricotta met jalapeño’s en knoflook om warm flatbread in te dippen, of juist een zoete mix van opgeklopte crème fraîche met suiker voor bij je vers gebakken cake. Het internet staat vol met recepten, dus pak die mixer er maar vast bij.

Culy Basics: zo maak je opgeklopte bruine boter (net als in een restaurant)

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.