Pip Minkels
Pip Minkels Inspiratie 17 mrt 2024
Leestijd: 4 minuten

Help, de Camembert sterft uit! Niet getreurd: wij delen 5 lekkere alternatieven

Misschien heb je ook al wel gehoord van de crisis die op dit moment elke kaasliefhebber bezighoudt: de camembert is langzaam aan het uitsterven, help! Maar geen paniek – wij delen vijf keer een lekker alternatief voor camembert.

Zo kun je met een gerust hart blijven genieten van een overheerlijke kaasplank.

Franse trots

De camembert is al zo lang als we ons kunnen herinneren een echte trots uit Normandië. Hoe deze witte schimmelkaas precies is ontstaan, is alleen niet helemaal duidelijk.

Culy Homemade: gebakken camembert met ‘nduja (heerlijk bij de borrel)

Het verhaal gaat dat deze kaas in 1791 is ontstaan vanuit het geheime recept van een brie, en een vrouw genaamd Marie Harel die van daaruit een kaas wilde creëren die kon concurreren met de brie. Dit verhaal kunnen we helaas niet meer bij Marie Harel natrekken, dus over de herkomst van onze geliefde camembert kunnen we enkel speculeren.

camembert
Bron: Unsplash

Bedreigde kaassoort

Het is onmisbaar op elke lekkere kaasplank: een goede witte schimmelkaas, zoals bijvoorbeeld de geliefde camembert. De laatste jaren is er helaas steeds meer onzekerheid aan het ontstaan over de toekomst van deze populaire kaas.

Camembert wordt namelijk gemaakt met de penicillium camemberti schimmel, die de kaas zijn typische smaak en witte korst geeft. Vanwege de grote populariteit van deze witte schimmelkazen, is er nu té veel van deze schimmel nodig, waardoor het voor fabrikanten steeds lastiger wordt om genoeg van deze schimmel te verkrijgen.

Een lekker alternatief voor camembert

Help! Kunnen we dan binnenkort niet meer van dit smaakvolle kaasje genieten? Als het aan de kaasboeren in Normandië ligt, duurt het nog een tijdje voordat deze kaas écht uitgestorven raakt, maar het is dus niet onverstandig om nu alvast te gaan zoeken naar een lekker alternatief voor camembert.

5x boeiende wetenswaardigheden over kaas die je nog niet kende

Gelukkig zijn wij alvast op onderzoek uit gegaan; we delen vijf van onze beste tips voor een lekker alternatief voor camembert.

kaassaus maken
Bron: Unsplash

1. ‘De Witte’ van kaasboerderij Köning

Sinds 2014 maakt kaasmaker Christine Köning zelf kaas op kaasboerderij Köning. Het pareltje van hun boerderij? De Witte!

Deze schimmelkaas wordt van de melk van hun eigen koeien gemaakt en wordt ook wel de Nederlandse camembert genoemd. De smaak van deze kaas is erg romig en op kamertemperatuur loopt deze ook een beetje uit. Een perfect alternatief voor camembert uit Normandië, dus!

2. Chèvre melusine

Deze smaakvolle geitenkaas behoort ook tot de witschimmels en wordt (duh) gemaakt van geitenmelk. Het is een zachte kaas met een eetbare korst en is na rijping pikant, zacht en smeuïg.

De smaak van de korst van Chèvre wordt soms vergeleken met Camembert, omdat deze ook een poederige structuur heeft. Deze kaas is dan misschien wat kruimeliger, maar door zijn zachte smaak is dit een erg lekker alternatief voor camembert.

alternatief camembert
Bron: fabiomax via Adobe Stock

3. Fransje

Het Fransje is een frisse kaas van koemelk die wordt gemaakt op eigen bodem – in Kockengen om precies te zijn. De maker van deze kaas, Mathilde, maakt duurzame, ambachtelijke kaas op Franse wijze (yes, daar heeft dit kaasje zijn naam dus ook aan te danken).

Naarmate deze kaas wat verder rijpt ontwikkelt deze een lichte blauwschimmel. Het Fransje is zacht en romig van smaak, met een eetbare witte korst. Loopt het water je al in de mond? Rennen naar de kaasboer dan! Op de website van Mathilde’s kaas vind je alle verkooppunten in Nederland.

4. Grutte wite

Bij Doetie’s Geiten maken ze kaas met melk van hun eigen geiten. Ze gebruiken hierbij geen industriële toevoegingen maar vertrouwen op het natuurlijke rijpingsproces van de kaas, waardoor de kazen altijd nét wat anders smaken. Ontzettend leuk: neem eens een kijkje op Instagram om hun 70 geitjes met eigen ogen te zien.

Een wit schimmelkaasje uit hun collectie is de Grutte witte. Dit is een wat grotere kaas die veel inhoud heeft vergeleken met de korst. Hierdoor wordt de kaas goed doorgerijpt en is de binnenkant heerlijk zacht en romig. Deze smeuïge kaas is daardoor een lekker alternatief voor camembert op de borrelplank!

5. Brie de meaux

Als laatste in dit rijtje kan natuurlijk een goede brie niet ontbreken. Deze kaas wordt ook wel de vader van alle briesoorten genoemd en is volgens de Fransen de onbetwiste koning der kazen.

Brie de meaux heeft qua uiterlijk wat weg van een camembert; de witte eetbare korst heeft een donzige, matte uitstraling en de binnenkant van deze kaas is smeuïg. Deze brie kenmerkt zich door een pittige, robuuste smaak en doet het ook erg goed als smeltkaas. Eigenlijk een perfect alternatief voor camembert, dus! Tip: maak voor je volgende borrel ook eens deze opgeklopte boter met brie en honing.

Nog meer weten over kaas? Lees dan ook:

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.