Auke Sprangers
Auke Sprangers Inspiratie 14 feb 2024
Leestijd: 2 minuten

Voor eens en altijd: is een tosti nou ongezonder dan een boterham met kaas?

Er zijn van die discussies die decennialang gevoerd blijven worden. Omdat de uitkomst dan ook weer zo onbelangrijk is, denkt niemand eraan om het eindoordeel gewoon even op te zoeken. Zo ook bij een tosti versus een boterham met kaas: want is die eerste nou echt ongezonder dan de tweede?

Voor eens en altijd: het antwoord op deze prangende vraag.

Feit of fabel: een tosti is ongezonder dan een boterham met kaas

Laten we eerst even orde op zaken stellen: want eigenlijk formuleren we deze vergelijking niet helemaal correct. Een tosti bestaat natuurlijk uit 2 boterhammen, dus trekken we de vraag meteen even recht. Is een tosti ongezonder dan 2 (!) boterhammen met kaas?

De tosti

Even over die tosti: er zijn weinig lunchgerechten die maar met weinig moeite als een een upgrade van jewelste aanvoelen. De variaties zijn dan ook eindeloos – tip: probeer deze met kimchi vooral een keer – dus je kunt het zo ingewikkeld maken als je zelf wilt. Vergeet alleen die mayo niet; dit is namelijk wat het met je tosti doet.

Vette tosti

Maar waar een boterham met kaas als een prima verantwoorde lunch wordt gezien, is dat bij de tosti niet altijd het geval. Dit komt vooral door de associatie met gesmolten kaas: dat ziet er een stuk vetter uit dan zo’n onschuldig plakje kaas. Maar misschien ook het gevoel van voldoening; het geeft bijna het gevoel van een vette hap, in tegenstelling tot het aloude bammetje met kaas.

Is een tosti ongezonder dan een boterham met kaas?

Definitieve antwoorden halen we uit betrouwbare bronnen, dus keerden we ons tot Het Voedingscentrum. We citeren: “Een tosti bevat niet meer calorieën dan een dubbele boterham met (ham en) kaas. Het toasten verandert niets aan het aantal calorieën of de hoeveelheid voedingsstoffen.” En daar heb je dus je antwoord op de vraag der vragen: is er een tosti ongezonder dan een boterham met kaas.

Wél plaatsen we er een belangrijke kanttekening bij, want deze conclusie geldt bij het gebruik van exact dezelfde ingrediënten. Besmeer je de buitenkant royaal met roomboter en dip je bij elke hap je tosti in de mayo, curry of ketchup, dan is het uiteraard een ander verhaal.

Meer tosti’s:

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.