Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Recepten 30 mrt 2023
Leestijd: 2 minuten

Culy Basics: zo maak je opgeklopte bruine boter (net als in een restaurant)

Van alle dingen die onlosmakelijk verbonden zijn aan een restaurant, is brood met boter misschien wel een van de meest kenmerkende. De laatste jaren zien we daar ook weer een opvallende trend in, die van luchtig opgeklopte roomboter. Soms torenhoog à la een softijsje, soms met een smaakje, maar eigenlijk in elke gedaante wel gruwelijk lekker. Culy leert je hoe je zelf zulke luchtige boter klopt – en dat doen we meteen met onze favoriet: bruine boter (beurre noisette).

Sommige mensen hebben vrees om zelf beurre noisette te maken, maar echt, het is heel eenvoudig. Als je ons stappenplan volgt, komt het sowieso goed. Klop je die boter vervolgens luchtig op boven een kom met ijs, dan maak je er iets heel extravagants van. Lekker bij de borrel of op de borrelplank. Of om op tafel te zetten bij een dinertje thuis natuurlijk.

Zo maak je zelf luchtig geklopte roomboter zoals in een restaurant

Opgeklopte bruine boter
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Opgeklopte bruine boter

Bruine boter maken

Maak eerst de bruine boter (beurre noisette). Wij gebruiken het liefst onze foolproof methode voor beurre noisette. Kan niet mislukken, let maar op.

Snijd de boter in stukjes van dezelfde grootte. Doe de stukjes vervolgens in een sauspannetje, liefst met een lichte binnenkant (zo kun je de kleur van de boter goed checken en verbrandt ‘ie minder snel). Verwarm op middelhoog vuur.

Roer continu zodat het zo gelijk mogelijk smelt en alle boter is gesmolten, nog voordat de eiwitten naar boven komen. Na ongeveer dertig seconden zullen er belletjes en een beetje schuim verschijnen. Blijf roeren.

Op dit moment verdampt het water in de boter en zullen de eiwitten zich scheiden van het vet. Blijf nog steeds roeren en op den duur zal de boter beginnen met verkleuren. Haal zodra je beurre naar jouw idee nog nét niet bruin genoeg is de pan van het vuur en giet de gesmolten boter in een hittebestendige kom.

Opgeklopte boter maken

Zet een grotere kom klaar met ijsblokjes. Plaats de kom met de bruine boter op de kom met ijs. En nu is het een kwestie van kloppen, kloppen en nog eens kloppen met de garde, net zolang tot de boter licht en luchtig is. Dit kan overigens ook heel goed met een handmixer.

Serveer de opgeklopte bruine boter met lekker vers zuurdesembrood. Hemels lekker!

Meer over boter:

Opgeklopte boter
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.