Redactie
Redactie Koken & bakken 17 sep 2021

Nooit meer dikke klonten kaas in je pasta dankzij deze tips

Zacht en romig, zo hoort een pasta met kaas te smaken. Een pastasaus met dikke klonten kaas is niet wat je wilt. Wij geven je tips om deze kaasklonten voorgoed uit je leven te bannen.

Zo voorkom je klonten kaas in je pasta

Heb je net zo’n lekkere goddelijke cacio e pepe of carbonara gemaakt: kom je tijdens het eten tig klonten tegen. Dat eet helemaal niet lekker natuurlijk. Pasta met een fluweelzachte kaassaus, dat is wat je wilt. Maar wat zijn de tips die ervoor zorgen dat jouw pasta’s met kaas nooit mislukken?

Het ligt niet aan de kaas die je gebruikt. Harde kazen als Parmezaan, Grana Padano of Pecorino maken je saus zacht en romig, mits je ze op de juiste wijze aan je saus toevoegt. Vraag jezelf drie dingen af voor je kaas in je saus gooit.

Alles over Italiaanse kazen: van Parmezaan tot mozzarella

1. Is de kaas goed geraspt?

Zorg ervoor dat je een stuk Parmezaanse kaas altijd heel fijn raspt. Grove stukken kaas hebben de neiging tegen elkaar aan te smelten waardoor je één of meerdere klonten in je saus krijgt. Gebruik dus altijd een fijne rasp.

2. Zit er vocht in de pan?

Wanneer je geraspte kaas – hoe fijn ook – over droge pasta strooit, ontstaan er altijd klontjes. Warme vochtige zaken als pastawater, room, gesmolten boter of geklutste eieren helpen de kaas gelijkmatig te doen smelten zonder klonten.

3. Smijt je alle kaas tegelijkertijd in de saus?

Nooit meer doen! Als je kaas beetje bij beetje aan je saus of pasta toevoegt, zal de kaas gelijkmatig smelten waardoor er geen klontjes ontstaan.

Lekkere pastagerechten met kaas (zonder klonten!):

pasta met eendenragu
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

Dagelijks de lekkerste recepten rechtstreeks in je inbox

De lekkerste mail die je in je inbox kunt ontvangen

Reageer op artikel:
Nooit meer dikke klonten kaas in je pasta dankzij deze tips
Sluiten