Pip Minkels
Pip Minkels Kooktips 5 mei 2024
Leestijd: 3 minuten

Hoe lang moet lasagne in de oven? Culy legt het je uit!

Onze onbetwiste favoriet uit de Italiaanse keuken: lasagne natuurlijk! Toegegeven, lasagne is wel een gerecht waar je even de tijd voor moet nemen. Want juist dan komt dit heerlijke eten het best tot z’n recht. Maar de vraag die elke thuischef bezighoudt: hoe lang moet lasagne eigenlijk in de oven?

Wij leggen het je voor eens en voor altijd uit, zodat je de volgende keer niet meer met harde lasagnebladen voor je neus zit.

Italiaanse klassieker

We kunnen ons bijna niet voorstellen dat er iemand bestaat die niet van lasagne houdt. Of je ‘m nou het liefst klassiek eet of er een bijzondere twist aan geeft; wij genieten ultiem van zo’n dampend bord vol rijke smaken. Even een lekkere saus maken en hup, je schuift je lasagne zo in de oven.

Toch heeft het wel wat voeten in de aarde om een écht goeie lasagne op tafel te zetten. Misschien wel het belangrijkste element van dit Italiaanse gerecht zijn de lasagnebladen. Als deze niet goed gaar zijn kan dit namelijk je hele beleving verpesten. Het is daarom écht van belang dat je je lasagne voldoende tijd geeft om te garen in de oven.

Culy Basics: onze favoriete vegetarische lasagne met bechamelsaus en spinazie

Lasagne met garnalenragù
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Langzaam garen

Afijn, je hebt alle onderdelen voor een geslaagd gerecht klaarliggen (maak de bechamelsaus zeker ook eens zelf!) en staat op het punt om de lasagne te gaan samenstellen in een ovenschaal.

Om te zorgen dat de lasagnebladen goed garen in de oven, is het belangrijk om altijd te beginnen met een laag saus. Dit geldt voor zowel gedroogde als verse lasagnebladen. Hierdoor worden namelijk alle bladen volledig bedekt met saus en kunnen ze mooi langzaam mee garen.

Het is niet nodig om lasagnebladen eerst te koken of te laten weken in koud water. Als je genoeg saus maakt, garen ze namelijk gewoon mee in de schaal. Maak je een open lasagne, dan kan het wel handig zijn om de bladen voor te koken. Een open lasagne bevat namelijk veel minder saus, waardoor de bladen anders niet goed kunnen garen.

Culy Homemade: open lasagne met burrata

Open lasagne met burrata
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

Hoe lang moet lasagne in de oven?

Als je je schaal helemaal hebt gevuld, is het eindelijk tijd om de lasagne in de oven te zetten. Hierbij geldt: haastige spoed is zelden goed! Door je lasagne de tijd te geven om langzaam te garen ga je écht een beter resultaat krijgen.

Over het algemeen raden we aan om een lasagne zeker 35-40 minuten te laten bakken in een voorverwarmde oven op 200 graden. Om te voorkomen dat de bovenkant verbrandt, kan het daarom handig zijn om de schaal te bedekken met aluminiumfolie. We raden aan om na 40 minuten de folie te verwijderen en je lasagne daarna te bestrooien met kaas. Laat ‘m daarna nog 15-20 minuten doorbakken zodat de kaas goed kan smelten.

8x de lekkerste lasagnerecepten om je vingers bij af te likken

basisrecept lasagne
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Waarom je lasagne altijd even moet laten staan

Na ongeveer 60 minuten is je lasagne dan klaar om meteen aan te vallen. Toch? Ho, stop! Laat je lasagne altijd eerst 10-15 minuten staan voordat je hem aansnijdt. Hierdoor krijgt je gerecht even de tijd om wat af te koelen en daardoor wat steviger te worden. Daarna wordt het wachten eindelijk beloond, en is het dan echt tijd om te gaan eten. Smakelijk!

Nog meer lasagne?

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.