Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Inspiratie 25 feb 2024
Leestijd: 3 minuten

Alles wat je nog niet wist over de kaascroissant (en hoe je ‘m zelf maakt)

Bestaan er mensen die niet houden van kaascroissants? Wij kunnen het moeilijk geloven. Wij zijn er in ieder geval dol op en uit liefde voor deze hartige hap duiken we graag in de materie.

Alles over de kaascroissant!

Waar komt de (kaas)croissant vandaan?

Ondanks grondig speurwerk is het moeilijk achterhalen waar kaascroissants voor het eerst zijn opgedoken. Feit is in ieder geval dat de croissant an sich voor het eerst uit een Oostenrijkse (dus geen Franse!) oven kwam gerold, toen nog onder de naam kipferl en gemaakt van briochedeeg.

Dat de Fransen het halvemaanvormige gebak later hebben omarmd, hebben gekroond tot croissant en hebben uitgedragen als nationale trots staat buiten kijf – al zijn er verschillende legendes over hoe dat dan precies is gebeurd. Over het feit dat ze het briochedeeg van de kipferl verruilden voor bladerdeeg lijkt in ieder geval enigheid te bestaan.

Kaascroissant
Bron: Winnie Verswijvel

De ideale bestemming voor restjes

Ook dat heel wat andere landen inmiddels dol zijn op de croissant is een vaststaand gegeven. Gevolg: op verschillende plekken bedachten bakkers varianten op de croissant en hoogstwaarschijnlijk kwamen er meerdere bakkers op het idee om kaas mee te bakken tussen twee croissanthelften.

Dat heeft zo zijn voordelen: croissants die al wat ouder zijn, worden door het opnieuw bakken met kaas weer knapperig, net als bij amandelcroissants het geval is. Ook de versheid van de kaas speelt door het bakken een minder grote rol.

Kortom: kaascroissants zijn de ideale bestemming voor restjes kaas én voor restjes croissants. Geen wonder dat Nederland er als kaasland verzot op is, en daarin zijn we lang niet alleen.

Want yes, zelfs de Fransen – die over het algemeen nogal bekend staan om hun puristische voorkeuren – lijken niet compleet vies te zijn van een ‘croissant au fromage‘, zo stellen we vast door verschillende Franse recepten en online assortimenten van Franse bakkers.

Kaascroissant
Bron: Winnie Verswijvel

Goed nieuws voor liefhebbers van hartig

Sowieso zijn kaascroissants ook gewoon goed nieuws voor liefhebbers van hartig; wie niet altijd zin heeft in zoet kan er immers zijn hart mee ophalen – al dan niet met een extra laagje ham bij de kaas.

Tot onze grote vreugde zien we ze ook steeds vaker opduiken in veredelde versies bij hippe bakkerijen. Fort Negen verkoopt ze bijvoorbeeld met amandel, parmezaan en peterselie, bij loof zien we een versie met omelet en schapenkaas en bij Ulmus zien we een aantrekkelijk exemplaar met pompoenpitten.

Allemaal lekkerder dan lekker, al zit een groot deel van de kaascroissantcharme misschien juist in de exemplaren van het tankstation of de supermarkt. Want eerlijk? Zelfs die toegankelijke exemplaren stellen ons nooit teleur: ze zijn er altijd, ze zijn altijd even hartig, ze zijn altijd even vettig en ze zijn altijd even lekker bij een beker koffie.

Zo maak je zelf kaascroissants

En of je nou voor de classic of voor een luxeversie gaat: zelf kaascroissants maken is ook nog eens kinderspel. Koop hiervoor je favoriete croissant, halveer ‘m en vul met kaas naar keuze. Stapje verder gaan? Maak dan zelf béchamel, roer er je kaas door en gebruik dit mengsel als vulling.

Veel Franse recepten vragen dan wel om Zwitserse kaas, hou je vooral niet in als je wil experimenteren met andere soorten. Met geraspte kaas kun je je croissantje optioneel nog bedekken alvorens ze de oven ingaan. Wat dat laatste betreft kun je trouwens een baktijd van 10 à 15 minuten op 200 graden aanhouden. Moeilijker dan dat is het echt niet…

Meer over croissants?

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.