Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Kooktips 9 jan 2021
Leestijd: 2 minuten

Hét geheim voor de lekkerste, luchtigste muffins is… kombucha!

Ze mogen dan misschien niet meer zo hip zijn, maar een goede muffin gaat er bij ons áltijd wel in. Met appel & kaneel, met bosbessen, met chocolade & pindakaas… kom maar door! En natuurlijk is zelf muffins bakken ook een bevredigend werkje. Bovendien is er een geheim ingrediënt dat altijd heerlijke, superluchtige muffins oplevert. Namelijk: kombucha!

Nee, die zagen wij ook niet aankomen. Want kombucha kennen we als dat hippe (fris)drankje, gemaakt van gefermenteerde thee. Wat doet dat in vredesnaam in een muffin?

Kombucha muffins?

De Amerikaanse culinair schrijver Jerrelle Guy, auteur van het boek Black Girl Baking, ontdekte het. En dát werd weer opgepikt door de website Food52. Zij deelden haar recept voor kombucha muffins op hun site, omdat het ultra luchtige muffins oplevert die dankzij de kombucha ook nog eens belachelijk snel klaar zijn.

Het kost je vijf minuten om alle ingrediënten te mengen en vervolgens tien om de muffins te bakken (normaliter moeten muffins zo’n 20 minuten bakken).

Koolzuur in je baksel

Jerelle kwam op het idee om het bijzondere ingrediënt toe te voegen aan haar baksel omdat ze naar eigen zeggen gek is op het bruisende gevoel van het drankje. “Ik dacht dat ik het koolzuur en het zuur kon gebruiken om een soort snel brood of ontbijtmuffin te maken”, zegt ze daarover.

En ze had gelijk: het koolzuur in kombucha werkt als uitstekend rijsmiddel in het beslag. Daarnaast voegt het ook wat zuurs, wat zoets en meer smaak toe. Zuur in baksels werkt ook altijd goed: niet voor niets wordt er vaak yoghurt of zure room toegevoegd aan beslag, Het zuur reageert goed met baking soda en zorgt ervoor dat het baksel goed rijst. Maar het zorgt ook wel voor smaak.

Wil je het uitproberen? Check het recept op Food52. Goed om te weten: op 360 gram bloem wordt 470 ml kombucha gebruikt (1 flesje).

Meer handige baktips:

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.