Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Inspiratie 10 jan 2021
Leestijd: 2 minuten

Vet duurzaam: van welke schillen van groenten kun je chips maken?

Schillen worden vaak als afval beschouwd, zonde eigenlijk. In de schil van groenten zitten niet alleen veel vitaminen, ze bevatten ook veel smaak. Maar het allergrootste voordeel is misschien wel dat je er zelf makkelijk chips van kunt maken. Dat is zó gepiept en je hebt meteen een snack om op tafel te zetten bij de borrel.

Kortom: gij zult nooit meer uw schillen weggooien!

> Meer tips tegen voedselverspilling? 5 tips om voedselverspilling in de keuken te voorkomen

Zo maak je chips van groenteschillen

Er bestaan verschillende methodes om chips te maken, dus experimenteer vooral een beetje en kijk wat jij het lekkerst vindt. Begin in alle geval wel met het wassen en het droogdeppen van de groenten voordat je ze schilt. Nog een tip: gebruik een dunschiller in de plaats van aan aardappelmesje, daar kun je bredere ‘linten’ mee schaven.

Vervolgens kun je kiezen. Spreid de schillen bijvoorbeeld uit op een bakplaat en bak ze met wat olijfolie en zout gedurende 20 minuten op 200 graden. Je kunt de schillen natuurlijk ook frituren: in de frituurpan of in de airfryer. Tot slot zien we ook chefs die de schillen bakken in een royale laag boter, gewoon op het vuur. De keuze is aan jou!

Van deze groenten kun je aardappelschillen maken

Even een overzicht van de groenten waar je vanaf nu áltijd de schillen van gaat bewaren.

1. Aardappelschillen

Chips van aardappelschillen komen het dichtst in de buurt van je vertrouwde zak Lays. Hier kan je niks aan verpesten. Gewoon met een scheut olijfolie en zout zijn ze al heerlijk, experimenteer ook met andere specerijen. Imiteer gewoon je favoriete supermarktchips (paprika! chili! onion!) en dan komt het goed.

2. Pastinaakschillen

Wij zijn gek op de verfijnde, aardse smaak van pastinaak. Pastinaakschillen zijn lekker met kerrie of ras el hanout. Lekker om te serveren met zure room.

3. Aardpeer

Aardperen hebben misschien niet de mooiste look, wij beschouwen ze als de grand cru onder de groenten. Reden te meer dus om hun schillen nooit meer weg te gooien, maar om er de lekkerste aardpeerchips van te maken. Tip: doe dit nadat je deze goddelijke aardpeerpuree hebt gemaakt.

4. Bietjes

De schil van bietjes is wat dikker dan die van de voorgaande groenten. Deze grill of frituur je dus ook iets langer in vergelijking met de anderen. Alleen al voor de fantastische kleur is dat het echter meer dan waard.

5. Zoete aardappel

Wat met een gewone aardappel gaat, gaat met zoete aardappel ook. Super als leuk extraatje wanneer je een stamppotje van zoete aardappel hebt gemaakt.

Serveertip: maak een paar verschillende soorten groentenchips en serveer ze als een mix, door elkaar.

Meer zero waste tips?

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.