Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Inspiratie 9 jan 2021
Leestijd: 3 minuten

Dit zijn de beste gerechten om te maken in een airfryer

Heb je nog ergens een airfryer staan die je eigenlijk niet zo veel gebruikt? Of gebruik je ‘m juist dagelijks en ben je toe aan nieuwe inspiratie? Hoe dan ook, wij hebben een aardig lijstje met gerechten voor in de airfryer voor je.

Als je zo’n handig apparaat in huis hebt, wil je ‘m gebruiken ook. Daarom: dit zijn de beste gerechten om te maken in een airfryer.

> Lees ook: Dit zijn de meest voorkomende fouten met de airfryer (die jij niet gaat maken!)

8 gerechten die je perfect kunt bereiden in een airfryer

1. Koekjes uit de airfryer

Het principe van koekjes uit de airfryer is eenvoudig. Neem simpelweg je favoriete koekjesrecept en maak het deeg klaar (je kunt het gewoon bewaren in de koelkast en later opnieuw gebruiken).

Vorm koekjes van het deeg volgens het recept en bak ze in de airfryer. Er passen ongeveer vier koekjes in één keer in. Meer over deze methode lees je hier.

2. Leftover frituursnacks

Heb je friet of andere frituursnacks over? Gooi ze nog niet weg. Want de volgende dag geef je ze makkelijk een tweede leven door ze een paar minuten op 200 graden in de airfryer te frituren.

Dat geldt voor friet, maar ook voor bitterballen, chicken wings, kaasstengels enzovoort. Je snapt het!

3. Hotdogs

Zowel het worstje als het broodje van een hotdog kun je prima bereiden in de airfryer. Supertip: besmeer het broodje van de hotdog met een laagje mayonaise voordat het in de airfryer gaat (lees hier waarom dat een geweldig goed idee is).

> Eén van onze favoriete recepten voor hotdogs: hotdogs met bacon en paprika uit ‘The Chef Show’

hot dog
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

4. Leftover pizza

Pizza: goddelijk wanneer het uit de oven komt, net iets minder aantrekkelijk de dag erna. Al komt daar snel verandering in met behulp van een airfryer. 3 à 4 minuten op 160 graden is een goede richtlijn.

5. Toast

Geen reden om een broodrooster aan te schaffen als je al een airfryer in huis hebt. Je maakt er namelijk handig snelle toast mee, de soort met een perfecte goudbruine kleur. Extra lekker als je het brood van te voren insmeert met een laagje olijfolie of boter.

6. Gnocchi

Ja echt! Gnocchi (gewoon die gedroogde variant die je bij de rest van de pasta in de supermarkt vindt) die je bereidt in de airfryer resulteert in een perfecte gevalletje ‘crispy-aan-de-buitenkant-zacht-aan-de-binnenkant’. Probeer het maar eens (zo’n 10 minuten op 180 graden).

7. Spruitjes

Ben jij (of jouw kinderen) geen fan van spruitjes? Misschien krijg je ze op deze manier wel verkocht. Door spruitjes in de airfryer te frituren, krijgen ze de perfecte crunch. Heerlijk als bijgerecht of als borrelhapje met een lik kerriemayonaise.

Hoe lang je spruitjes moet frituren in de airfryer, hangt af van de grootte van de spruiten én hoeveel je er tegelijk frituurt. Houd ongeveer 6 tot 10 minuten aan voor kleine spruitjes en haal er tussentijds eentje uit. Test met een mesje of ‘ie goed gaar is en check of ‘ie er lekker knapperig en bruin uitziet.

> Naar recept: gefrituurde spruitjes uit de airfryer met kerrie-mayonaise

Spruitjes uit de airfryer
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

8. Aardappelen in de schil

Een aardappel in de schil die perféct bereid is, is gigantisch lekker. En dan bedoelen we met een crispy schil waarin veel smaak zit en met een zachte binnenkant die toch niet droog aanvoelt. De compacte hitte van de airfryer is daar heel goed toe in staat. Met een beetje olijfolie en wat zout kunnen de aardappelen zó de airfryer in. Veertig minuten later (op 190 graden) ben je een tevreden mens.

Meer inspiratie?

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.