Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Kooktips 31 okt 2020
Leestijd: 3 minuten

Dít kun je allemaal doen met gedroogde paddenstoelen

Gedroogde paddenstoelen zijn één van onze favoriete producten in de categorie voorraadkast-ingrediënten. En als er iets is dat we dit jaar meer zijn gaan waarderen, dan is het wel dat laatste. Met andere woorden: als je gedroogde paddenstoelen tegenkomt, neem dan maar gauw een pakje mee.

Er zijn namelijk genoeg voordelen: ze verpieteren niet, je kunt er eindeloos veel kanten meer op en ze zijn bovenal echte smaakbommetjes.

> Lees eerst even dit: Hoe te koken met gedroogde paddenstoelen?

Dit kun je allemaal doen met gedroogde paddenstoelen

Dashi

Dashi is één van de bekendste en belangrijkste basisgerechten van de Japanse keuken. De bouillon wordt getrokken van kombu en bonito flakes (gedroogde tonijn), waardoor de smaak heerlijk ziltig en vol umami is. Met gedroogde paddenstoelen breng je je dashi extra op smaak of vervang je de bonito flakes. Voor meer inspiratie om te koken met dashi, klik hier.

 

Paddenstoelenzout

Deze tip van Culy’s Nancy is al even simpel als geniaal: vermaal gedroogde paddenstoelen tot poeder in een kruidenmolen en meng het poeder met een beetje zout. Et voila: je hebt zojuist paddenstoelenzout gecreëerd. Sprenkel wat van het zout op een toast met boter, roer het door je mayo of gebruik het als smaakmaker in stoofpotjes of andere herfstige gerechten.

Rijstbowl

Rijstbowls zijn een veelzijdig gerecht waarin je kunt verwerken wat je lekker vindt. Gedroogde paddenstoelen lenen zich daar heel goed voor. Ze zijn namelijk een bron van umami en geven je rijstbowl daarmee een ultiem goddelijk kantje.

Paddenstoelenlasagne

Als kookgod Ottolenghi een paddenstoelenlasagne bedenkt met (onder meer) gedroogde paddenstoelen, dan weet je dat het goed zit. Toen wij dit gerecht maakten, vielen we bijna achterover van genot. Zo lekker heb je je vegetarische lasagne nog niet vaak geproefd.

vega paddenstoelenlasagne
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

Simpele bouillon

Kun je wel een verkwikkend bouillonnetje gebruiken? Zo rond een uur of 16 in de middag, wanneer je energiepeil niet meer zo hoog is maar wanneer je toch nog even door moet? Trek een simpele bouillon van de paddenstoelen en breng eventueel op smaak met een beetje groentebouillon, restjes kip en/of gember.

Risotto

Heb je nog wat risottorijst en gedroogde paddenstoelen in huis, dan ben je al een heel eind op weg om paddenstoelenrisotto te maken. En zeg nu zelf: aan een goeie paddenstoelenrisotto met veel Parmezaanse kaas en een scheutje witte wijn, kan toch maar weinig tippen?

Gerechten met paddenstoelen

Veel gerechten die je met verse paddenstoelen (zoals champignonsauzen, pasta’s,…) bereidt, worden simpelweg nóg lekkerder door de toevoeging van een handje gedroogde paddenstoelen. Bekijk het zo: in feite voeg je gewoon een handje extra liefde toe. Denk aan karbonaadjes in champignonsaus, ravioli met aardpeer en boschampignons of deze pilav met paddenstoelen, basmati en amandel.

Allemaal even lekker!

Meer voor de voorraadkast

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.