Exclude Facebook 19 aug 2013 Culy

9 x Aziatische smaakmakers voor je voorraadkast

Aziaten weten wel van wanten als het neerkomt op sausjes en smaken. Buzzfeed zette de zeven smaakmakers op een rijtje die iedere thuiskok in zijn voorraadkast moet hebben die wij aanvulden met twee van onze favorieten. 

De meeste producten zijn voor maximaal een twee à drie euro bij de supermarkt of Aziatische toko te koop. Kun je ze daar niet vinden? Kijk dan hier voor online besteladresjes. 

Vissaus

vissaus

Wat: Vissaus is een extreem zoute, visachtige saus dat een bijproduct is van gefermenteerde vis.

Waarom: Het is de perfecte aanvulling om gerechten rijker en ziltiger te laten smaken, en versterken daarnaast heel subtiel de vissmaak.

Hoe: Omdat het een vrij scherpe smaak heeft, is het ideaal om te combineren met ingrediënten die al een sterke smaak op zich hebben. Gebruik het voor marinades, sauzen of curry’s in plaats van zout, maar wees voorzichtig met de dosering.

Oestersaus

oestersaus

Wat: Officieel wordt oestersaus gemaakt door oesters in hun schelp te koken in water, en deze bouillon te reduceren tot de gewenste smaak en dikte. Omdat dit een vrij dure methode is, wordt het meestal gemaakt van oesterextract, zout, suiker en maïzena.

Waarom: Doordat het een vrij dikke, siroopachtige structuur heeft is het perfect bij ingrediënten die niet met iets anders hoeven te worden gemengd.

Hoe: In wokgerechten nadat je de meeste ingrediënten al enigszins hebt gebakken. Pas op dat het niet verbrandt!

Tamari

tamari
Bron: Ocado

Wat: Tamari is glutenvrije sojasaus en doordat het volledig van soja wordt gemaakt, is het minder zoet dan andere sojasauzen en is de smaak een stuk sterker.

Waarom: Tamari heeft een meer uitgesproken smaak dan sojasaus waardoor je maar een klein beetje nodig hebt. Daarnaast is het glutenvrij en daarom altijd goed om in huis te hebben.

Hoe: Gebruik Tamari zoals je sojasaus zou gebruiken, maar dan wellicht nét iets minder.

Sambal 

Sambal
Bron: hhazlan

Wat: Sambal is een soort chili saus gemaakt door verse rode pepers te malen tot een pasta, meestal in een vijzel. Hoewel veel merken andere smaakmakers gebruiken als azijn, limoensap en knoflook, wordt het in z’n meest simpele vorm gemaakt van alleen pepers, water en zout.

Waarom: Sambal geeft pit aan gerechten, zonder ongewilde bijsmaken toe te voegen. Ideaal om te gebruiken in gerechten met veel andere smaken.

Hoe: Gebruik het in sauzen en pas op met de dosering. Proef steeds tussendoor tot je de perfecte balans hebt gevonden.

Hoisinsaus

hoisin2
Bron: avlxyz

Wat: Door sommigen wordt het aangeduid als Chinese barbecuesaus, omdat het is gemaakt van suiker, gefermenteerde soja, azijn, knoflook, zout, pepers en kruiden.

Waarom: Omdat het een sterke, maar zoete smaak heeft is het heerlijk in combinatie met vlees.

Hoe: Door de hoeveelheid suiker is het perfect voor het marineren van vlees of als dip (bijvoorbeeld bij Peking eend).

Rijstazijn

rijstazijn
Bron: grandgrrl

Wat: Rijstazijn is net iets minder zuur, maar wel zoeter dan de meer Westerse azijn die wij gewend zin.

Waarom: Door de lage zuurgraad is de smaak een stuk subtieler dan andere variant.

Hoe: Gebruik het zoals elke andere azijn bij bijvoorbeeld rauwe groenten, door een dip of als basis voor het inmaken van groenten.

Mirin

mirin2

Wat: Mirin is een superzoete rijstwijn uit de Japanse keuken met een laag alcoholpercentage.

Waarom: Doordat het in vergelijking met andere rijstwijnen (saké bijvoorbeeld) minder alcohol bevat, is het ideaal wanneer je smaak wilt toevoegen maar niet per sé alcohol. Daarnaast is Mirin een stuk zoeter.

Hoe: Gebruik het als substituut voor azijn of wijn in combinatie met vis, of als zoetstof in marinades.

Sriracha

sriracha

Wat: Onze persoonlijke favoriet en een must voor iedere foodie die van pittig houdt. Deze saus lijkt op een combinatie tussen sambal en chili saus en is gemaakt van rode pepers. Hij is scherper en simpeler van smaak dan sambal en alles behalve zoet zoals bij de meeste chili sauzen.

Waarom: Of het nu gaat om Aziatische gerechten, Italiaanse, Spaanse of typisch Hollandse, Sriracha kan je écht in elk gerecht gebruiken. Wij gebruiken hem het liefst door alle Aziatische gerechten, tomatensauzen of als basis voor een dip.

Hoe: Trek in iets pittigs? Voeg dan een klein beetje sriracha toe aan je saus, dip, soep of wokgerecht.

Sesamolie

Sesamolie

Wat: Een all time favorite die natuurlijk niet mocht ontbreken. Deze olie wordt op twee verschillende manieren gemaakt van al dan niet geroosterde sesamzaadjes. De smaak is ontzettend sterk en geeft een kenmerkende sesamsmaak aan je gerecht.

Waarom: Sesam is een heerlijke smaakmaker in verschillende keukens, en dus niet alleen de Aziatische. Daarnaast gaat de olie goed samen met veel andere ingrediënten en smaakmakers, en tover je met slechts een druppeltje een saaie hap om tot een speciaal gerecht.

Hoe: De smaak is zó sterk dat een klein druppeltje soms zelfs al te veel kan zijn. Pas dus op met doseren en gebruik het door dressings, marinades, in stir fries en andere lekkere wokgerechten.

Reageer op artikel:
9 x Aziatische smaakmakers voor je voorraadkast
Sluiten