Redactie
Redactie Kooktips 3 jul 2019
Leestijd: 2 minuten

Dé tip voor deze zomer: maak pizza op de barbecue!

Er zijn verschillende manieren om pizza te maken: in de oven, pan en zelfs de magnetron (of dat aan te raden is valt te betwijfelen). De beste methode in de zomer is echter op de barbecue. Wij delen de do’s & don’ts. 

De juiste ondergrond

Het belangrijkst is dat je een goede ondergrond gebruikt, want zoals je misschien wel snapt is pizzadeeg erg zacht en zakt het anders zo tussen de spaken van het rooster.

Kies voor een speciale pizzasteen, deze geleidt de warmte goed maar is wel wat prijziger, of ga voor een geperforeerd bakblik die de warmte goed doorlaat, maar tegelijkertijd ook leuk betaalbaar is.

Als je een kant-en-klare pizza wil bakken op de barbecue is het verstandig om ondanks het stuk karton onder de pizza, toch een pizzasteen of speciaal bakblik te gebruiken. Haal ook het karton weg, omdat deze vlam kan vatten en op een pizzasteen of bakblik overbodig wordt.

Bron: Flickr

Pizzadeeg of toch brood?

Heb je geen bakblik of steen voor op de barbecue? Maak dan je pizza op een bodem die al is gebakken óf gebruik brood (zoals focaccia, naan of pita) als bodem. Deze zijn in principe al gaar en zakken daardoor niet door het rooster.

Houd er wel rekening mee dat dun brood zoals pita minder tijd nodig heeft dan bijvoorbeeld Turks brood en ook sneller aan de onderkant verbrandt.

Lekkere combinaties

Nu zijn we aangekomen bij het leukste deel: de toppings. In principe kun je gewoon al je favorieten gebruiken, maar het is natuurlijk extra leuk om typische barbecuesmaken toe te voegen.

In de eerste plaats is dat natuurlijk barbecuesaus (lekker bij kip, rundvlees, varken en groenten), maar ook fruit (zoals ananas en perzik), groenten (bijvoorbeeld groene asperges en witlof), paddenstoelen en vis doen het goed. En vergeet natuurlijk niet eventuele sausjes die je later nog kunt toevoegen.

Tip: gebruik je ingrediënten die nog wel even moeten garen (denk aan kip)? Bak dan de pizza’s op het minst hete deel van de barbecue.

3 x anders barbecueën:

pizza op de barbecue

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.