Redactie
Redactie Inspiratie 21 aug 2018
Leestijd: 3 minuten

10 tips voor een vega barbecue

Het barbecue-seizoen is weer geopend! Vaak ligt er vlees en vis op de grill, maar wat nou als je vegetarisch eet? Dan wil je ook graag die heerlijke kooltjessmaak proeven, en niet alleen maar sla happen. Wij hebben 10 heerlijke vegetarische gerechten voor je verzameld voor een vega barbecue.

1. Gepofte (zoete) aardappel

Net als dat je een (zoete) aardappel in de oven kan poffen, kan dit ook op de barbecue. Smeer de aardappels in met olijfolie en verpak in aluminiumfolie. Leg ze op de barbecue en pof in 30 tot 60 minuten gaar (afhankelijk van de grootte van de aardappel en hoe heet je barbecue is).

2. Gepofte bieten

Ook bietjes kun je poffen. Snijd de bietjes in partjes en leg ze op een stukje aluminiumfolie. Sprenkel er wat olijfolie op en kruid met zout en peper.

Laat ze ongeveer een half uur tot een uur op het rooster liggen tot dat ze gaar zijn. Vind je dit de lang duren? Kook ze dan eerst even 10 minuten voor en rooster ze daarna 20 minuten.

3. Fruit

Fruit kun je ook heerlijk grillen op de barbecue. Van appels, perziken en ananas tot mango, vijgen en bananen. Je kunt dit doen door het fruit aan spiezen te rijgen en op het rooster te leggen of door het fruit in grote stukken erop te leggen.

Of maak pakketjes van aluminiumfolie of stevig bakpapier en maak het fruit aan met wat honing. Dit laatste is extra lekker, want de honing karamelliseert het fruit.

4. Vegetarische burgers

Net als ‘normale’ hamburgers kun je ook vega burgers grillen op de barbecue. Er zijn ontzettend veel heerlijke recepten; deze veggieburger met kikkererwten is bijvoorbeeld om te smullen of probeer deze boerenkoolburgers eens!

5. Tofu spiezen

Je kunt natuurlijk ook vleesvervanger op de barbecue leggen, zoals tofu spiezen. Breng deze op smaak met een goede marinade. Op de barbecue krijgen ze die heerlijke rooksmaak, en dat maakt het extra lekker. Tofu heeft bijvoorbeeld ongeveer 8 minuten nodig om te garen.

6. Gegrilde groenten

Groenten grillen op de barbecue is een must. Dit kan van alles zijn: paprika, tomaten, groene asperges, aubergines, gevulde portobello’s, courgettes…

Je kunt de groenten ‘zo’ op de barbecue leggen, maar je kunt ze ook aan een spies rijgen om zo een leuke mix van verschillende groenten te maken. Per groente is echter wel een andere garingstijd nodig, dus let daar goed op!

Nancy van Batenburg voor Culy.nl

7. Groentepakketjes

Groente kun je ook inpakken in aluminiumfolie, zodat er een pakketje ontstaat. Hier kun je dan allerlei lekkere groentes in doen, samen met kruiden, olijfolie, kaas, wat je maar wilt. De groenten worden als het ware op deze manier gepoft en dat geeft ze een wat zoetere smaak.

Hiervoor is het handig om de groenten eerst even voor te bakken of beetgaar te koken. Doe ze hierna in een stukje aluminiumfolie, vouw deze dicht en leg ze zo’n 5 tot 10 minuten op de barbecue.

8. Maïs

Een gegrilde maïskolf is natuurlijk een klassieker! Een kolf met de maïsbladeren eromheen, of je kunt ze eraf halen – wat jij handig vindt. Kook ze eerst zo’n tien minuten beetgaar in gezouten water, en leg ze dan zo’n 10 minuten op de barbecue.

Lekker is om ze met wat boter en chilipoeder te bestrijken, dat geeft ze extra smaak. En een tip die we van Nigel Slater leerden: verse vanille (eventueel gemixt door de boter) erop is hemels.

9. Gegrilde kaas

Sommige stevige kazen zijn ideaal om te grillen, zoals halloumi. Marineer deze van tevoren bijvoorbeeld in een dressing met citroen. Snijd de kaas in stukken van ongeveer een centimeter dik en leg deze zo’n 4 minuten op de barbecue.

10. Mini kaasfondue

Deze mini-kaasfondue kan ook prima op de barbecue. Een superleuk idee! Het enige wat je nodig hebt is een stuk camembert in een houten doosje en wat brood.

Het doosje leg je 10 tot 15 minuten op de barbecue en als je het eraf haalt is de kaas heerlijk gesmolten en kun je hier je brood in dippen. Smullen!

kaasfondue in een brood
Culy.nl
vegetarisch bbq recepten

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.