Redactie
Redactie Gadgets 27 mei 2015
Leestijd: 2 minuten

Wat kun je allemaal nog meer met een pizzasteen?

De pizzasteen is niet meer weg te denken uit kookwinkels en wordt massaal cadeau gegeven aan liefhebbers. En als zelfs Jamie Oliver er één in z’n productlijn heeft, weet je dat iets écht hip is. Maar, wist je dat je er nog veel meer mee kunt doen, behalve pizza’s bakken?

Voordat we verder gaan geven we eerst een lesje in de werking van een pizzasteen. Ze zijn namelijk niet alleen handig om een pizza op te leggen, maar dragen daadwerkelijk bij aan de perfecte pizzabodem.

In feite bootsen ze – gedeeltelijk – het interieur van een steenoven na, door alle hitte in de oven te absorberen, waardoor je pizza op een directe warmtebron wordt gebakken. Hierdoor gaart je pizza geleidelijk én wordt de bodem heerlijk crunchy.

Bron: Flickr

1. Voor brood

Eén van de meest logische alternatieven om een pizzasteen te gebruiken is voor het bakken van brood. Het deeg is vergelijkbaar, en of je nu een ciabatta of pittabroodjes bakt, een pizzasteen helpt je graag een handje.

2. Koekjes bakken

Doordat de steen de hitte in de oven absorbeert, garen je koekjes geleidelijker en verbrandt de onderkant veel minder snel dan bij bijvoorbeeld een aluminium plaat.

Let hierbij wel op dat je de steen niet van tevoren verwarmt (wat bij brood en pizza wel het geval is) en dat de koekjes een paar minuten extra nodig hebben.

Koekjesdeeg

3. Voor toast

Ja, ook toast kun je maken met behulp van een good old pizzasteen. Of wat dacht je van hamburgerbroodjes?

4. Als warmhoudplaat

Serveer je eten dat snel afkoelt, maar waarschijnlijk nog wel even blijft staan? Serveer het dan op een verwarmde pizzasteen. Ze blijven namelijk vrij lang warm en zijn bijvoorbeeld ideaal voor grote porties vlees (mits de steen niet té heet is).

5. Crispy quesadilla’s

Ook zo dol op quesadilla’s? Probeer ze eens te bakken op een pizzasteen, hierdoor worden ze heerlijk crunchy en krijgen ze veel meer structuur. Yum!

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.