Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Recepten 16 mei 2019
Leestijd: 2 minuten

Smoked goat à la Black Smoke: gerookte geitenkaas van de barbecue

Zin om de barbecue te ontsteken, maar nog wel wat inspiratie qua gerechten nodig? Wij durven te wedden dat je nog nooit gerookte geitenkaas van de barbecue hebt gegeten! Dit toffe recept komt uit het boek Black Smoke van barbecuekoning Jord Althuizen en horecaduizendpoot Kasper Stuart. Naar hun gelijknamige restaurant in Antwerpen, dat binnenkort óók opent in Rotterdam!

Zoals dat vaak gaat met barbecueën, vergt de voorbereiding voor dit gerecht best een tijd: zo’n twee uur. Daarbij sta je niet de volle twee uur te koken, maar just so you know. Met de bereiding ben je als het goed is maar 5 minuten bezig.

Gerookte geitenkaas van de barbecue
Black Smoke

Zo maak je gerookte geitenkaas van de barbecue

Voor de geitenkaas

Verkruimel de geitenkaas in een diepe bak. Maak met aluminiumfolie een klein bakje, vul dat met kersenrookhoutsnippers en zet dit in de bak met geitenkaas. Steek met een gasbrander de rookhoutsnippers aan, laat kort ontbranden en blaas uit zodat de snippers gaan smeulen en er rook ontstaat.

Dek vervolgens de bak zo snel mogelijk af met aluminiumfolie, zodat er geen rook kan ontsnappen en de geitenkaas de rook kan opnemen. Laat circa 5 minuten staan. Herhaal dit zes keer. Roer de geitenkaas iedere keer om, zodat de kaas aan alle kanten de rooksmaak kan opnemen.

Voor de gerookte tomatenjam

Bereid een BBQ met kersenrookhoutsnippers voor op indirect grillen en verhit deze tot een temperatuur van 110 °C is bereikt. Rook de tomaten circa 20-30 minuten tot ze zacht geworden zijn en een goed rookaroma hebben.

Week de gelatine ondertussen in het lauwwarme water. Doe de tomaten met de fijngehakte knoflook en champagneazijn in een blender en pureer samen met de geweekte gelatine. Laat de suiker in een pan karamelliseren tot hij goudbruin is en blus af met het tomatenmengsel. Roer alles goed door elkaar, laat 5 minuten sudderen en laat de tomatenjam in de koeling opstijven.

Voor de sinaasappel-peterseliedressing

Meng de yoghurtdressing met de fijngehakte peterselie en het sinaasappelsap en breng op smaak met zout en versgemalen zwarte peper.

Afmaken

Leg de sneetjes getoast brood op vier borden. Verdeel de gerookte geitenkaas over het brood en bestrooi licht met grof zeezout en versgemalen zwarte peper. Spuit met een spuitzak dopjes tomatenjam op het bord en druppel de sinaasappel-peterseliedressing eromheen. Garneer met sinaasappelpartjes en blaadjes shiso purple.

Afbeelding Black Smoke boek bbq

Black Smoke – Bbq, booze & attitude – van Jord Althuizen en Kasper Stuart ligt in de (digitale) boekhandel voor € 39,99 euro.