Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Kooktips 8 okt 2020
Leestijd: 3 minuten

Buikspek bereiden: zo krijg je dat malse stukje vlees met crispy laagje

Mooi stuk buikspek gekocht? Als je nu even de tijd neemt om deze minigids buikspek bereiden door te nemen, heb je straks een prachtig stukje spek op je bord. Zo eentje dat botermals is met een dun, crispy randje eromheen.

En dat is toch exáct wat je wil?

Buikspek bereiden: een minigids

Neem er de tijd voor

Buikspek bereid je in de oven. Het algemene principe voor een goed stukje buikspek is een combinatie van een lange gaartijd op een lagere temperatuur (zodat zodat het vlees binnenin langzaam zacht wordt) met een paar korte ‘stoten’ op hogere temperatuur (die zorgen ervoor dat het korstje aan de buitenkant krokant wordt).

De meeste recepten trekken gemiddeld twee uur uit voor de langzame garing van het binnenste vlees en vaak nog eens een half uur voor de crispy laag aan de buitenkant. Goed buikspek kost je dan ook eventjes wat tijd om klaar te maken, maar het werk en het wachten is het zóóó waard.

Tip: als je een recept voor buikspek tegenkomt, kijk dan meteen even of het recept bovenstaand principe opvolgt. Dat is namelijk een goede maatstaf. Verder is het natuurlijk aan jou om te beslissen hoe je je buikspek het liefste wil: in zijn geheel als gebraad, in plakjes voor op Aziatische bowls,… Zoek even een goed recept uit en bedenk wat je wil.

Vraag de slager om buikspek (en raad)

Buikspek vind je meestal niet in de supermarkt. Het beste kun je het van tevoren bij je slager bestellen.

Vraag je slager gerust ook om advies bij de bereiding en doe dit met het recept dat je wil bereiden in in je achterhoofd. Het kan bijvoorbeeld handig zijn om je slager te vragen om het buikspek in plakjes te snijden, zij hebben hier immers de beste tools voor.

Tip: als je ziet dat de slager de beentjes uit het vlees haalt, vraag dan of je de beentjes kunt meenemen naar huis. Hier trek je immers geweldige bouillon van, waar bouillonblokjes met de beste wil van de wereld nog niet aan kunnen tippen…

Kruid goed af

Nu je een mooi stuk buikspek in huis hebt, is het een kwestie van de geschikte specerijen vinden. Daar bestaan natuurlijk tal van recepten voor (dit buikspek uit de oven met gember-chili bijvoorbeeld), maar je kan ook je eigen kruidenmixen maken. Hier een aantal tips:

  • Wil je een klassieke zoute buitenste laag? Smeer de buitenkant van het spek dan in met olijfolie en werk af met een royale portie zeezout.
  • Ga je voor een marinade (zoals honing-mosterd of eentje met Aziatische smaakmakers) dan geldt: hoe langer het spek van tevoren kan marineren, hoe dieper de smaak. Als je de tijd hebt, marineer het buikspek dan gerust een paar uur of een nachtje van tevoren.

En dan nu, hop, de oven in!

Buikspek in bier met rijst en radijs
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Wat als je buitenste laag niet crispy is?

Is je buikspek toch niet zo crispy langs de buitenkant als je had gehoopt? Dat kan natuurlijk altijd. Buikspek bereiden is hoe dan ook afhankelijk van het type oven waarmee je werkt, en daar zit veel verschil in. Je kunt echter proberen om je stukje buikspek nog gedurende een paar minuten heel kort onder een hete grill te zetten. Let dan wel goed op dat je buikspek niet verbrandt!

Wat als je geen oven hebt en je toch buikspek wil bereiden?

Beschik je niet over een oven? Je hoeft buikspek gelukkig niet alleen te braden in de oven, maar kunt het ook bakken in de snelkookpan of sous-vide garen.

Recepten met buikspek

Recepten met buikspek gezocht? Deze Vietnamese Bánh mì wafel met buikspek moet wel onze all time favourite zijn. Ook lekker: buikspek in bier op Chinese wijze of kimchi jjigae (Koreaanse stoofpot met kimchi en buikspek).

Of schik een stukje buikspek bij je ramen, of op een bao bun, of bij je stamppot, of… Tja, als er één ding bekend is over buikspek, is het wel dat het zowat alles lekkerder maakt.