Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Recepten 30 jul 2018
Leestijd: 3 minuten

Goddelijk krokant buikspek uit de oven met chili-gemberolie

Dit goddelijke buikspek uit de oven met chili-gemberolie kost je eventjes wat tijd om klaar te maken, maar is het werk en het wachten zeker waard! Het krokante korstje en het sappige varkensvlees zijn werkelijk to die for!

Dit is niet zomaar een gerecht dat je op een normale doordeweekse dag maakt. Nee, met dit buikspek pak je uit tijdens een Aziatisch etentje. Lekker met witte rijst en Aziatische komkommersalade.

Reken op 1 uur voorbereiding, 6 tot 24 uur marineren en daarna 2 uur oventijd. Buikspek vind je meestal niet in de supermarkt. Het best kun je het van tevoren bij je slager bestellen.

DE VOORBEREIDING

Masseer de rijstwijn in het vlees, maar niet op de vetkant. Roer 3 eetlepels zout, de suiker, het vijfkruidenpoeder en de witte peper door elkaar in een kom. Leg het spek in de braadslee met de vetkant naar beneden en wrijf het vlees goed in met de kruidenmix. Zorg ervoor dat het niet op het vel komt.

Draai het vlees om en laat minimaal 6 uur rusten in de koelkast, maar het liefst een hele nacht. Dat is namelijk nóg beter voor de smaak.

Haal het vlees een uur voor je het gaat bereiden uit de koelkast zodat het op kamertemperatuur komt. Prik met de vleespen of een speciale vleesprikker (te koop in Aziatische winkels) kleine gaatjes in het vel. Zorg ervoor dat de gaatjes het vlees niet raken, maar alleen in het vel zitten.

Let op: dit is precies en tijdrovend werk: de gaatjes moeten echt over het hele vel verspreid zijn met steeds 0,5 cm of nog minder ertussen. Dit zorgt ervoor dat de korst straks knapperig wordt. Dus hoe meer gaatjes, hoe beter.

ZO MAAK JE HET KROKANTE BUIKSPEK

Verwarm de oven op 190 graden.

Leg een groot vel aluminiumfolie op een bakplaat en leg het vlees er met het vel naar boven op. Vouw alle kanten van het folie zo op, zodat het overal om het vlees gevouwen zit. De folie moet ongeveer 2 cm boven het vlees uitsteken. Met een beetje vouwen en vormen creëer je zo een oventje om het vlees heen (zie foto).

Smeer de witte rijstazijn met een kwastje over het vel en verdeel de 220 gram grof zeezout erover, zodat de bovenkant helemaal bedekt is. Zet 1,5 uur in de oven zodat het vlees gaar wordt.

Haal de bakplaat uit de oven en zet de grillstand van de oven op de laagste stand. Verwijder de zoutkorst voorzichtig van het vlees en gooi het zout weg. Haal het vlees uit de aluminiumfolie en leg op een ovenrooster. Schuif er de bakplaat onder, zodat er geen vet in de oven druppelt.

Laat het spek nu ongeveer 10 tot 15 minuten onder de grill staan. Er verschijnen heel veel bubbels op het vel. Dat ziet er wat vreemd uit, maar dat is juist de bedoeling, want zo krijg je het krokante korstje. Blijf er wel bij, want je wil niet dat het verbrandt!

Haal het buikspek uit de oven en laat nog 15 minuten rusten. Snijd met een scherp mes in stukjes.

ZO MAAK JE DE CHILI-OLIE

Verwarm de olie op laag tot middelhoog vuur en doe er de gember en de rode peper bij. Laat 15 minuten op een zacht vuur staan. De gember en peper mogen niet gaan bakken, maar de smaken dienen in de olie trekken. Bak de knoflook 10 minuten zachtjes mee. Schep als laatste de ringetjes lente-ui door de olie tot ze zacht zijn.

Roer de sojasaus, suiker, rijstwijn en zout door de olie en laat afkoelen. Verdeel de olie over kleine bakjes zodat je de stukjes vlees erin kunt dopen.

Krokant buikspek uit de oven