Megin Kimmijser
Megin Kimmijser Inspiratie 1 feb 2025
Leestijd: 3 minuten

Van furikake tot kombu: zo kook je met zeewier

Zeewier is een van de meest veelzijdige en voedzame ingrediënten uit de zee. Het zit vol met mineralen, vitamines en een flinke dosis umami. De crunch van nori, de hartige diepe smaak van kombu en de frisse textuur van wakame: we zetten de lekkerste zeewieren (+ recepten) voor je op een rij.

Soorten zeewier en wat je ermee kunt

1. Furikake: de Japanse smaakmaker

Furikake is een mix van gedroogd zeewier, sesamzaadjes en vaak een snufje zout of suiker. Het is ideaal om over rijst, noedels of zelfs frietjes te strooien voor een flinke umami-kick.

Maak bijvoorbeeld deze umami-frietjes met furikake of miso mac & cheese met furikake voor een verrassende twist op je favoriete comfortfood.

Furikake: een bijzonder strooisel met zeewier, sesam en gedroogde tonijn

Frietjes met zeewierzout en knoflookmayo
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

2. Nori: meer dan sushi

Nori kennen we natuurlijk van sushi, maar deze dunne, knapperige zeewiervellen zijn veel breder inzetbaar in de keuken. Combineer nori bijvoorbeeld met deze Japanse rijstbowl, vegan calamares van paddenstoelen of snelle onigiri met warmgerookte zalm.

vegan calamares
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

3. Wakame: fris en veelzijdig

Wakame is een zeewier dat vaak wordt gebruikt als salade of in soep. De lichtzoete smaak en zachte textuur maken het een perfecte toevoeging voor verschillende gerechten, zoals in deze flammkuchen met zalm, zeewiersalade en wasabimayo, coquilles met wakamesalade & wasabimayo en zalmburgers met zeewier en gembermayo.

Of maak deze frisse komkommer-wakame salade uit het kookboek Cocina Nikkei, een perfect bijgerecht.

coquilles met wakamesalade en wasabimayo
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

4. Kombu: de bouillonkoning

Kombu wordt veel gebruikt in Japanse dashi (bouillon) en geeft gerechten een diepe, hartige smaak. Dashi is op z’n beurt weer de basis voor talloze Japanse gerechten, zoals ramen en misosoep.

Hoewel kombu vooral een basisingrediënt is, kun je het ook verwerken in hoofdgerechten. Of maak er thee van door wat kombu en gember te koken voor zo’n 45 minuten. Scheutje agavesiroop erbij en klaar!

Alles over zeewier (+ risotto recept met zalm & nori)

zalmburgers met wakame en gembermayonaise
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

5. Crispy zeewier: de ultieme snack

Crispy zeewier (of: crispy nori) is een fantastische snack op zichzelf, maar ook een topping voor pokébowls of soepen. In Aziatische landen wordt het ook op tafel gezet om ingrediënten als rijst met gebakken ei en kimchi of andere lekkere zaken in te wikkelen. Wij doen dat bijvoorbeeld graag met onze sushi bake.

Maak het zelf door norivellen in kleine stukjes te knippen, te besprenkelen met olie en kort in de oven te bakken. Of maak er snelle zeewierchips mee uit het Peruaanse kookboek Cocina Nikkei.

Snelle zeewierchips uit Cocina Nikkei (+ video!)

@culynl

Deze gruwelijk lekkere zeewierchips uit Cocina Nikkei (het nieuwe kookboek van @cevicheceviche) wil je NU maken! #fypシ #seaweed #voorjou #recept

♬ awkward sped up sza – rem

6. Dulse: de bacon van de zee

Dulse is een rood zeewier met een licht rokerige smaak. Wanneer je het bakt of kort roostert in de oven, krijgt het een knapperige textuur die doet denken aan bacon. Gebruik het als vegan topping voor salades, sandwiches, in stamppot ter vervanging van spekjes of bij het ontbijt met avocado en toast.

7. Sea grapes: de frisse bolletjes

Sea grapes, ook bekend als ‘groene kaviaar’, zijn kleine bolletjes die knappen in je mond en een ziltige smaak hebben. Ze zijn heerlijk als topping op salades, pokébowls of in sushi. Combineer ze met citrus voor een frisse kick.

gerecht met vegan kaviaar bij Obsidian by Graphite
Winnie Verswijvel voor Culy

Zeewier inmaken

Wist je dat je zeewier ook kunt inmaken? Vooral wakame en kombu lenen zich hier goed voor. Maak bijvoorbeeld een simpele marinade met rijstazijn, sojasaus, sesamolie en een beetje suiker. Voeg wat rode peper of rode ui toe voor een pittige touch en leg in. Ingelegde zeewier is perfect als bijgerecht of als topping op rijstgerechten en bowls.

Andijvie van open vuur met mosselen
Gebarbecuede andijvie met mosselen, zeewier en broodkruim – Bron: Justin de Nooijer

Meer lezen over zeewier?

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.