Redactie
Redactie Diner 12 mrt 2014
Leestijd: 2 minuten

Alles over zeewier (+ risotto recept met zalm & nori)

Sushi restaurants zijn niet meer weg te denken uit Nederland. We kiezen massaal voor dit Japanse hapje, omdat het niet alleen lekker is maar ook nog eens heel gezond. Wist je dat ze in Japan door onder andere zeewier te eten een aantal jaren langer leven dan de rest van de wereldbevolking?

door Chantal Bolleman

Zeewier is een groep algen die in de oceaan of zee leeft. Het produceert zijn eigen voeding en energie door middel van fotosynthese. Er zijn drie verschillende ‘groepen’ zeewier: groene, rode en bruine. Hoe onrealistisch het ook klinkt, in totaal leven er meer dan 8950 (!) verschillende soorten in de oceaan. Hiervan worden er wereldwijd meer dan 160 gegeten.

TomCorser_Seaweed_2

De bekendste soort is het rode zeewier, deze wordt ook het meest gegeten over de hele wereld. Het wier dat voor sushi wordt gebruikt is purperwier, ook wel nori genoemd. Daarnaast blijkt Iers mos, een sponzige soort zeewier, een superfood te zijn. Het wordt voornamelijk gebruikt als bindmiddel in allerlei voedselproducten zoals ijsjes, smoothies, toetjes en hartige voedingsmiddelen.

Maar waarom leven Japanners nou precies langer dan de rest van de wereldbevolking? Zeewier draagt als hoofdbestanddeel van de voeding bij aan het leven van de gezondste mensen op aarde. Het ontgift het lichaam, helpt bij gewichtsafname, ondersteunt het immuunsysteem, verlicht depressies, vergroot onze energiepeil en verhoogt de levensverwachting. Daarnaast is het een bron van eiwitten, mineralen en vitaminen, aldus voedingsdeskundigen.

Nori

Recept

Je kunt uiteraard je sushi in norivellen rollen, maar je kunt zoveel meer met zeewier maken. Wat dacht je van hartige koekjes met zeewier, gefrituurde stukjes nori (je ziet deze tegenwoordig ook bij notenkramen op de markt) of een Japanse pizza. Een heerlijk recept dat we hieronder uitlichten is een zalmrisotto met nori. Weer eens wat anders!

Verhit de olie in een pan en fruit de ui aan. Doe de rijst erbij en bak deze even mee totdat -ie glazig wordt. Voeg een scheut bouillon toe en roer tot deze is opgenomen, doe daarna de champignons en courgette erbij. Blijf de bouillon in kleine scheutjes erbij voegen en blijf goed roeren, totdat de rijst gaar is en alle bouillon opgenomen.

Stoom of bak ondertussen de zalmfilet gaar. Als deze gaar is kun je hem in kleine stukjes bij de risotto doen. Verdeel als laatste de reepjes nori erdoorheen. Voeg eventueel wat boter toe om het smeuïg te maken.

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.