Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Diner 24 nov 2022
Leestijd: 2 minuten

Miso-biefstukpuntjes met zeewiersprinkle

Aziatisch koken met soul? Laat dat maar aan Carl en Mas van De vrouw met de baard over. In hun restaurant toveren ze al jaren de lekkerste Indisch-geïnspireerde gerechten met een funky randje op tafel. En er is goed nieuws: in hun recent gelanceerde kookboek JIWA geven de twee nu ook hun beste recepten prijs. Deze miso-biefstukpuntjes met zeewiersprinkle bijvoorbeeld, waarvan wij het recept vast mogen delen.

De chefs over dit gerecht

Carl en Mas lichten toe: ”De puntjes van biefstuk serveren we bij cateringen. Het is een echte herinneringenmaker en gemakkelijk voor te bereiden. Als je niet veel vlees wilt serveren, is het voor een diner als bijgerecht en als één vleesgerecht per catering genoeg.

Door de combinatie miso, sesam en zeewier is het een verrassend gerecht waar later nog vaak naar gevraagd zal worden. Voor een bijgerecht zijn drie biefstukpuntjes per persoon genoeg, niet omdat we streng zijn, maar het is best een zwaar gerechtje met de saus, zeewier en sesam.”

Biefstukpuntjes-miso
Bron: JIWA

Miso-biefstukpuntjes met zeewiersprinkle uit JIWA

Verwarm in een koekenpan de helft van de gezouten boter, wacht tot het schuim van de boter eraf gaat. Voeg de biefstukpuntjes toe en bak ze 2 minuten aan elke kant bruin. De binnenkant mag nog rossig zijn. Haal ze uit de pan en leg ze op een schaal.

Bak in dezelfde koekenpan in de resterende boter de versnipperde ui, gember, knoflook en laat even 5 minuten op laag vuur sudderen, zodat de boter de smaken opneemt. Blus af met mirin, kook de alcohol eruit, doe de miso, sriracha en 6 draaien zwarte peper bij het mengsel. Als alles vermengd is doe je het in een bakje waar je de staafmixer op kan zetten en draai het tot een gladde saus.

Zet de kommetjes met sesamzaad en zeewier–miso-sprinkle klaar. Prik met een satéprikker een biefpuntje aan de bovenkant en haal het stukje vlees in zijn geheel door de saus en dan de onderkant door de zeewier-miso-sprinkle. Verplaats de prikker naar de onderkant van het biefpuntje en haal het puntje door de geroosterde sesamzaadjes. Ik doe op de schaal waar ik de puntjes op ga serveren ook zeewier, het zwarte contrast ziet er mooi uit. Zet alles weg tot je straks gaat uitserveren. Geef de biefpuntjes voor het serveren een kleine splash van de citroenpartjes mee.

Serveertip

*‘Maar Carl en Mas,’ vraag jij je af, ‘kan ik niet gewoon met een dineetje een biefstuk bakken, de saus maken en bij het serveren de saus over de biefstuk doen en er zeewier-misosprinkle eroverheen sprenkelen?’ En dan denken wij: die is slim, gebakken aardappeltjes, salade erbij en klaar!

JIWA

> JIWA van Carl Lemette en Mas van Putten (Nigh & Van Ditmar) is (online) te koop voor € 34,95.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.