Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Recepten 7 mrt 2022
Leestijd: 2 minuten

Culy Homemade: vegan calamares van paddenstoelen en nori

Een vegan versie van een klassieker maken met gangbare, eerlijke producten én er nog eens in slagen om de smaak raak te krijgen: daar kicken we op. Wat ons betreft is dat erg goed gelukt met deze vegan calamares. Die maken we niet van geheimzinnige ingrediënten, maar gewoon van paddenstoel – koningsoesterzwam om precies te zijn – en nori.

Nori ken je natuurlijk als de zeewiervellen waarmee sushi wordt gerold. Die ziltige smaak past erg goed bij vegan visvervangers, zoals hier. Weet je dus meteen waar die zwarte stukjes in het beslag vandaan komen.

De oesterzwammen (tegenwoordig gewoon verkrijgbaar in de supermarkt) zetten we dan weer graag in voor hun geniale textuur. Vegan calamares it is!

vegan calamares
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

Vegan calamares van koningsoesterzwam en nori

Snijd schijven van ongeveer 1 centimeter van de koningsboleten. Druk er met een uitsteekvormpjes rondjes uit. Heb je dat niet? Gebruik dan de achterkant van een koffielepeltje en maak zo een rondje. Het is geen ramp als er een paar breken, de calamares zijn ook lekker wanneer ze niet perfect rond zijn. De middelste rondjes kun je bewaren voor latere soepen of sauzen.

Meng het water met de bloem in een kom. Doe de maïzena met de nori, de gerookte paprika en het zout en peper in een andere kom en roer met een vork door elkaar.

Dompel de paddenstoelenringen eerst in het bloem-watermengsel en vervolgens in de maïzena.

Verwarm een royale laag frituurolie in een pan tot 180 graden. Frituur de gepaneerde paddenstoelen in de olie, maar doe dit steeds per vijf ringen (anders zal de temperatuur van de olie te sterk dalen). Frituur ze in 4 à 5 minuten mooi goudbruin.

Schep de vegan calamares uit de olie en laat uitlekken op keukenpapier.

Bestrooi met grof zeezout en de fijngesnipperde peterselie en schik er de partjes citroen tussen. Lekker met vegan mayo!

vegan calamares
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

Meer voor de borrel?

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.