Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Recepten 3 mei 2019
Leestijd: 2 minuten

Culy Homemade: umamifrietjes met zeewierzout en zwartebonenmayo

Bij Yum Bun in Londen hebben we deze frietjes met zeewierzout voor het eerst gespot. Bij je bao buns krijg je daar knapperige frietjes, bestrooid met fijngemalen zeewier. Umamifrietjes hebben wij ze gedoopt. En over dopen (en umami) gesproken: bij deze smaakbommetjes serveren we een Aziatische zwartebonenmayo met zwarte knoflook. Je weet niet wat je proeft…!

De zwarte bonen die je gebruikt in dit recept, moet je niet verwarren met de bonen uit blik die je gebruikt voor je taco’s. In de Aziatische keuken hebben ze een magisch goedje dat bestaat uit gefermenteerde zwarte bonen. Een umamibom eersteklas en daarom de perfecte smaakmaker voor onze mayo. Je kunt het tegenwoordig in de meeste (grote) supermarkten wel vinden, in een pot. Sla er anders de Aziatische supermarkt nog op na.

Hebben we ook nog de gefermenteerde zwarte knoflook: deze delicatesse wordt gemaakt door knoflook drie weken te fermenteren in de oven. Daardoor maakt de scherpe knoflooksmaak plaats voor zoete tonen van soja en rozijnen. Ook dit product kun je tegenwoordig bij de meeste grote supermarkten kopen (check de verkoopadressen via zwarteknoflook.nl).

Umamifrietjes met zeewierzout
Nancy van Batenburg voor Culy

Umamifrietjes met zwartebonenmayo

Bereid de frietjes volgens de gewenste bereidingswijze.

Maak het zeewierzout. Dat gaat het beste in een koffiemaler. Scheur de norivellen in kleine stukjes en maal ze tot een fijn poeder in de koffiemaler. Je kunt de norivellen anders ook verkruimelen met je handen en er nog doorheen hakken met een keukenmes. Doe het zeewierpoeder in een kommetje en meng met het zout. Zet weg.

Maak ondertussen de zwartebonenmayo. Knijp de zwarte knoflook uit de tenen en wrijf met het lemmet van je mes tot een pasta. Doe alle ingrediënten voor de mayonaise in een hoge maatbeker, zet de staafmixer erin. Zet ‘m aan en haal ‘m langzaam omhoog, tot je een lobbige mayonaise hebt. Dit duurt nog geen halve minuut!

Als de frietjes gaar zijn, bestrooi je ze meteen met het zeewierzout. Dien de umamifrietjes op met de zwartebonenmayo.

Lekker als snack, maar ook met een stukje zalm en wat gewokte paksoi erbij.

Frietjes met zeewierzout en knoflookmayo
Nancy van Batenburg voor Culy