Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Inspiratie 27 aug 2018
Leestijd: 3 minuten

Zelf burgers maken? Met deze tips maak je de lekkerste!

Zelf burgers maken is niet moeilijk. Maar wil je een écht goede burger maken, in de stijl van beroemde hamburgerketens als Shake Shack en In-N-out? Volg dan deze tips op:

Maal zelf het gehakt voor je burger

Het kost even tijd, moeite en misschien ook de aanschaf van een gehaktmolen. Maar: je hebt hele hippe opzetstukken voor je Kitchenaid keukenmachine, die zelfs in de vaatwasser kunnen. Al gaf Meneer Wateetons ons ook ooit eens de tip dat je voor weinig geld hele goede (ijzeren) gehaktmolens kunt kopen via Marktplaats. Beide werken top.

Maar echt: zelf gedraaid gehakt is zó veel lekkerder dan kant-en-klaar gehakt uit een pakje uit de supermarkt. Je kunt zelf instellen hoe grof of fijn je het gemalen wilt hebben en je weet welke stukken vlees erin je gehaktmengsel gaan.

Weet welk vlees je gebruikt

Daarover gesproken: ga je zelf gehakt draaien, dan kun je het beste voor een mix gaan van runderborst/klapstuk, jodenhaas en/of riblappen. Bijvoorbeeld 20% riblappen met 80% jodenhaas voor een goede rundsmaak of gebruik 25% runderborst/klapstuk met 75% jodenhaas voor een iets lichter smaak.

Snijd het vlees in blokjes (die gaan makkelijker door de vleesmolen) en wat je ook doet: zorg dat ze goed koud zijn!

Maak een smash burger

Wat ons betreft is de smash burger de allerlekkerste soort hamburger die er is. Het geheim van deze burger (bedacht door de beroemde burgerketen Shake Shack in New York, die wordt geroemd door chefs wereldwijd) is dat je geen perfecte ronde hamburgers vormt van het gehakt. Je maakt er eerder een soort losse hoopjes van, die je met een paletmes platdrukt op een grillplaat.

Het gevolg? Je krijgt dunne, sappige burgers met krokante randjes. Verder heb je alleen een beetje zout en peper nodig. Meer niet!

Koop de juiste hamburgerbroodjes

In Amerika zweren ze bij potato buns (of potato rolls) voor hun hamburgers. En we snappen waarom: ze zijn licht, kruimelig en lekker smeuïg (en ja: er gaan echte aardappelen in).

In Nederland worden potato buns helaas niet verkocht. Je kunt ze natuurlijk zelf maken, maar brioche is een goede vervanger. Speur naar brioche bolletjes of bestel ze bij een goede bakker (wij vonden ze laatst zelfs bij La Place).

Hamburgerbroodje

Toast your buns!

Zelfs van die kleffe hamburgerbroodjes uit de supermarkt knappen er énorm van op als je ze even kort bakt voordat je ze belegt. Halveer de broodjes, besmeer ze (rijkelijk) met roomboter en leg ze op de beboterde kant in een hete pan.

Rooster ze tot ze goudbruin zijn. Houd goed in de gaten, de broodjes verbranden snel!

Zo maak je de beste saus voor op je burger

Alle ingrediënten voor je homemade burger moeten natuurlijk top notch zijn, dat hoeven we je niet te vertellen. Maar de saus tilt je burger pas echt naar een hoger culinair niveau.

Hét geheim van een goede burgersaus is augurkensap. Yes, really. Verder gebruik je mayonaise, ketchup, Dijon mosterd en een snufje cayennepeper.

Lees ook: Hét geheim van een goede hamburgersaus: augurkensap

smash burger
Flickr

Meer burgers:

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.