Redactie
Redactie Inspiratie 20 aug 2018
Leestijd: 2 minuten

Say cheese: de beste kaas voor op een hamburger

Hamburgers lijken zo makkelijk te maken, maar kun je makkelijk om zeep helpen door de ingrediënten op een verkeerde manier te gebruiken. Daarom vandaag op Culy.nl: de beste kaas voor op een hamburger. 

Hoe je de perfecte hamburger bouwt lieten we je hier al zien en hoe je een hamburger eet zonder te knoeien hier. Maar welke kaas kun je eigenlijk het beste gebruiken? Cheddar ligt voor de hand, maar is dat wel écht de beste optie? Wij gingen op onderzoek uit.

Smaak & smelten

Vooropgesteld moet je de kaas proeven, maar hij moet vooral niet overheersen. Hierdoor vallen soorten als blauwe- en geitenkaas wat ons betreft gelijk af. Daarbij is de smeltbaarheid natuurlijk van groot belang.

Denk aan smeltkaas en mozzarella is waarschijnlijk de eerste die bij je naar boven komt. Maar ook al smelt hij als de beste, de smaak is meestal ver te zoeken. Dit geldt ook voor veel andere kazen die door de fabriek ook letterlijk het label ‘smeltkaas’ hebben gekregen. Denk maar aan geraspte ‘pizzakaas’ en de bekende oranje plakjes Cheddar in plastic.

Onze favorieten

Als je kijkt naar andere soorten die goed smelten maar ook veel smaak hebben, dan kom je al gauw uit bij onder andere Gruyère, Comté, Camembert, Brie, Taleggio, Fontina en natuurlijk Cheddar. Allen hebben een kenmerkende smaak én smelten goed. Of dit de toppers voor op een hamburger zijn? Niet allemaal.

Zo valt Camembert voor ons af omdat de smaak al snel te overheersend is én smelt hij zo goed dat je handen gelijk onder zitten. Taleggio smelt niet té erg, maar heeft al snel een te scherp randje waardoor ook hierbij het vlees niet meer te proeven is.

Hierdoor blijven Gruyère, Cheddar, Comté en Fontina over. Van deze vier zijn de eerste twee écht favoriet (ze smelten goed, maar niet té en de smaak is aanwezig, maar niet overheersend), maar ook Comté en Fontina doen het goed (door hun smaak, maar ook omdat ze iets droger zijn).

Kijk tot slot bij het maken van je burger vooral naar welke kaas jij het lekkerst vindt. De tips in dit artikel zijn gebaseerd op onze persoonlijke mening, dus het kan zo zijn dat jij uiteindelijk blauwe kaas of mozzarella het liefst gebruikt.

Onthoud ook dat zolang de kazen van hoge kwaliteit zijn, je echt niet zoveel nodig hebt en een plakje (of twee) volstaat. Enjoy!

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.