Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Inspiratie 7 jul 2017
Leestijd: 2 minuten

Ontdek de smash burger: een burger die je plet tijdens het bakken

De nette, ronde, dikke burger is uit: we willen allemaal een smash burger. Deze hamburgers en cheeseburgers zijn een beetje wild: een hoopje los gehakt wordt aangedrukt op de plaat. Geplet dus, eigenlijk. En dat maakt ze onweerstaanbaar.

Smash burgers worden gemaakt in de stijl van de burgers die je eet bij Shake Shack: een Amerikaanse keten die beroemd werd om haar hamburgers (de vestiging in Londen zit het dichtstbij). Anthony Bourdain roemde hun burgers regelmatig in interviews.

In Amsterdam maakt onze favoriet Rotisserie bijvoorbeeld ook deze stijl burgers.

smash burger
Bron: Flickr

Lekker pletten

Ze worden gemaakt door gehakt níet in mooie ronde ballen te draaien en vervolgens de klassieke vorm van een hamburger te geven. Zo min mogelijk aandrukken, is de leus. Voor deze burgers vorm je losse hoopjes gehakt (die niet mooi rond zijn) die je eenmaal op de plaat platdrukt met een spatel.

Lekker pletten dus. Zo kunnen de burgers garen in hun eigen vet. Het resultaat is een sappige burger met een krokante korst, die supersnel klaar is (drie minuten per zijde!). En dat maakt ze zo lekker.

Zo maak je zelf een smash burger

In onderstaande video kun je zien hoe je zelf smash burgers kunt maken op een platte grill. Thuis kun je er ook een gietijzeren pan voor gebruiken (check deze video om te zien hoe je dat doet). Je legt een hoopje gehakt op de hete plaat en plet het.

Maak je burger af met kaas, ijsbergsla en special sauce. Dat is een mix van mayonaise en ketchup, adobo (van chipotlepepers), selderijzout, sweet relish en geraspte witte ui.

Kies voor het maken van hamburgers voor gehakt met tenminste 20% vet. Alleen zo krijg je een super sappige hamburger…

De beste start van je weekend 🥐

Iedere zaterdag het laatste culinaire nieuws, restaurant-tips en bijzondere ontdekkingen in je mailbox met Culy weekend!

Reageer op artikel:
Ontdek de smash burger: een burger die je plet tijdens het bakken
Sluiten