Sophie Fleur Jongebloed
Sophie Fleur Jongebloed Inspiratie 18 feb 2022
Leestijd: 3 minuten

Weekmenu: 7 x de allerlekkerste recepten met kikkererwten (zonder hummus)

Elke week bedenken wat er gegeten moet worden, kan nog wel ‘s een hele opgave zijn. Om ervoor te zorgen dat je niet wekelijks dezelfde gerechten op tafel zet, inspireren wij je graag met handige weekmenu’s. Deze week gaan we voor warme stewy gerechten die allemaal draaien om het hart van de Levantijnse keuken: kikkererwten.

Wedden dat er nog ergens een blik kikkererwten slingert in een vergeten keukenkastje? Kikkererwten zijn veelzijdiger dan de meeste peulvruchten omdat je ze zowel supercrunchy kan bakken als zijdezacht kan opdraaien tot de dip van je dromen. Trek een blik open en chef deze waanzinnig -simpele- maaltijden, die per toeval allemaal vegetarisch zijn.

Maandag

Geef jouw maandag kleur met kurkuma en kikkererwten! Dit stoofgerecht stond al tijden op ons lijstje om eens te maken, en misschien ook wel op die van jou: The Stew. Dat is een soort curry op basis van kokosmelk, kikkererwten en een lading kurkuma voor een verleidelijke goudgele kleur, bedacht door cooking queen

Alison Roman. Nadat iemand er de hashtag #thestew voor bedacht, ontplofte Instagram zowat van de foto’s van mensen die hun eigen #thestew brouwden. Zegt, genoeg, toch? 

The Stew van Alison Roman (kikkererwtencurry) ter illustratie van recepten met kikkererwten
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy Winnie Verswijvel voor Culy

> Naar recept: Culy Homemade: ‘The Stew’ van Alison Roman (de kikkererwtencurry die viraal ging)

Dinsdag

Wie zegt dat salades saai zijn, heeft duidelijk nog nooit van deze maaltijdsalade geproefd. Met perfect crunchy bloemkoolroosjes, knapperig gegrilde kikkererwten, tomaat, ei, tahini en groene harissadressing waan je je heel even in de saladehemel. Bonus: de kikkererwten geven je genoeg eiwitten, ideaal voor na het sporten, als je sowieso geen uren in de keuken wil staan.

salade met gegrilde bloemkool en kikkererwten in weekmenu
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy Winnie Verswijvel voor Culy

> Naar recept: Culy Homemade: salade met gegrilde bloemkool, kikkererwten, ei & groene harissa

Woensdag

Burgers breken zo lekker de week. Daarom mocht deze vega pompoen-kikkererwtenburger niet ontbreken in de lijst. Neem er de tijd voor want eerlijk is eerlijk, de bereiding vergt wat geduld. Misschien een goed moment om wat vrienden uit te nodigen, vele handen maken immers licht werk én je kunt meteen meer vega burgers maken. Als je dan toch bezig bent…  Zo voorkom je meteen het bekende solo hap-slik-weg scenario op de bank (we’ve been there).

> Naar recept: Pompoen-kikkererwtenburgers

Donderdag

Oeps, ben je vergeten boodschappen te halen? Geen probleem, want wij zijn dól op van die recepten die je praktisch met alles uit je voorraadkast kunt maken. Neem nou deze pasta e fagioli: pasta met bonen en smaakmakers. Echt zo’n gerechtje uit de cucina povera, de Italiaanse armeluiskeuken. Heerlijk in al zijn eenvoud.

Pasta e fagioli
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy Nancy van Batenburg voor Culy

> Naar recept: Culy Homemade: pasta e fagioli (Italiaanse bonen met pasta)

Vrijdag

Fry friday toch? Dit is een gezondere variant, waarbij de falafel niet gefrituurd wordt maar gaart tussen het wafelijzer. Wie dat heeft bedacht is echt een genie. Dit recept kost je maximaal 30 minuten en komt met een heerlijk frisse bietensalade. Wat wil je nog meer op vrijdagavond?

Falafelwafel
Bron: Mitchell van Voorbergen Mitchell van Voorbergen

> Naar recept: Falafelwafel met rode-bietensalade uit ‘Snel Arabisch’

Zaterdag

Maak ‘m als vullende lunch of zet deze sandwich met kikkererwtenspread op tafel samen met een salade of soep voor een lichte(re) maaltijd. Grote kans dat je op zaterdag buiten de deur eet, dus dan hoeft het allemaal niet zo warm en uitgebreid.

sandwich met kikkererwtenspread
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy Winnie Verswijvel voor Culy

> Naar recept: Culy Homemade: frisse sandwich met citroen-kikkererwtenspread

Zondag

Op zondag mag er geprutteld en gestoofd worden, daar gaat het huis ook zo lekker van ruiken. Wees niet te zuinig met de kaneel en komijn want dat kan deze aubergine schotel best gebruiken. Vervang de paprika voor gerookte paprika om de aubergine extra vlezig te laten smaken. Heb je zin om uit te pakken en er een heel Libanees festijn van te maken, zet dan ook deze gerechten op tafel. Die passen als yin en yang bij deze aubergine schotel.

aubergine schotel
Bron: EAT.PEASY EAT.PEASY

> Naar recept: Kruidige aubergineschotel met kikkererwten en gerookte paprika

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.