Lisanne van Marrewijk
Lisanne van Marrewijk Recepten 25 apr 2020
Leestijd: 2 minuten

Kruidige aubergineschotel met kikkererwten en gerookte paprika

Ook zo dol op aubergine? Da’s niet zo gek, want de groentesoort smaakt bijna als een snoepje zo zacht en zoet als je ‘m in de oven (of boven je gaspit) roostert. Ook wij krijgen geen genoeg van aubergine en gebruiken deze groente ook maar wat graag in salades, ovenschotels, dips en meer.

En we zijn niet de enige. Deze overheerlijke (vegan!) aubergineschotel komt van EAT.PEASY. Een Rotterdams cateringbedrijf dat gezonde en plantaardige maaltijden aan huis levert.

Deze aubergineschotel maak je met kikkererwten. Oprichtster Maaike: “Handig, want de gele rakkers koop je gewoon ingeblikt in de supermarkt. Daarnaast zitten ze vol vitamines, mineralen, vezels en eiwitten dus is het ook nog eens een fantastische vleesvervanger.”

aubergine schotel
Bron: EAT.PEASY

Meer lekkers: 6 makkelijke ovenschotels (ideaal voor op doordeweekse avonden)

Zo maak je de aubergineschotel

Verwarm de oven voor op 220 graden.

Snijd de aubergine in grove stukken en strooi er wat komijnzaad over heen. Voeg de olijfolie toe en schep het geheel door elkaar. Spreid de aubergine daarna uit over een bakplaat.

Zet de aubergine 20 minuten in de oven en draai deze na 10 minuten even om. Check na ca. 15 minuten of de aubergine niet verbrandt. Het is de bedoeling dat de aubergine een mooie, goudbruine kleur krijgt. Is de aubergine na 20 minuten nog wat bleek? Laat het dan iets langer in de oven staan.

Maak ondertussen de saus. Spoel daarvoor de kikkererwten af onder de kraan en houd deze apart. Snijd de sjalotjes in dunne halve ringen, hak de teentjes knoflook fijn en snijd de tomaten in kleine blokjes.

Verhit een laagje olijfolie in een pan op matig vuur. Bak de sjalotjes en de knoflook gedurende drie minuten. Voeg de tomaten en kikkererwten toe, zet het vuur hoog en bak deze ingrediënten zes minuten mee.

Voeg de tomatenpuree, milde paprikapuree, harissa, ahornsiroop, kruiden en het water toe en roer alles goed door elkaar. Zet het vuur laag, dek de pan af met een deksel en laat de saus met de kikkererwten zachtjes pruttelen. Wordt de saus een beetje droog? Voeg dan nog wat water toe. Breng het tot slot op smaak met peper en wat zout.

Is de aubergine klaar? Voeg deze toe aan het geheel en roer alles voorzichtig door elkaar. Laat de aubergineschotel nog twee minuten zachtjes pruttelen en verspreid de verse citroensap er overheen.

Strooi tot slot een royale hoeveelheid fijngehakte bladpeterselie en een beetje fijngesneden munt over de aubergineschotel en serveer deze warm of op kamertemperatuur.

Hartstikke lekker met een salade van (spelt) couscous en falafel.

Meer aubergineschotels