Pompoen-kikkererwten burgers

Culy 14 okt 2016 Recepten

Een heerlijk nieuw boek van de Berlijnse foodfotografen Susann Probst en Yannic Schon: Bieslook & Polenta. In dit boek vind je heerlijke vegetarische gerechten en prachtige fotografie. Wij mogen alvast een lekker recept met je delen: vega pompoen-kikkererwten burgers.

Giet de kikkererwten voor de groenteburgers af en laat ze goed uitlekken. Verwarm de oven voor op 180 graden (heteluchtoven 160 graden). Snijd de pompoen in plakjes. 
Pel de sjalot en knoflook, en snijd ook in plakjes. Leg alles in een ovenschaal, besprenkel met 1 eetlepel olijfolie en bak circa 20 minuten
 in het midden van de oven tot de pompoen zacht is.

Snijd de helft van de pompoen in kleine blokjes. Doe de andere
helft samen met de knoflook, sjalot, ongekookte kikkererwten en peterselie- en tijmblaadjes in een keukenmachine en maal fijn.
Hak de pompoenpitten fijn en doe ze samen met de pompoenblokjes, het citroensap, baking soda, maizena en de cayennepeper in de keukenmachine. Breng op smaak met zout. De massa is nu heel zacht maar kneedbaar en wordt tijdens het bakken steviger.

Maal voor de mayonaise het lijnzaad fijn in de keukenmachine en doe samen met alle andere ingrediënten in een hoge mengkom. Zet de staafmixer in de beker op de hoogste stand en haal hem langzaam omhoog zodat de mayonaise dik wordt. Breng de mayonaise op smaak met zout.

Pel de rode ui, snijd in partjes, verhit 1 eetlepel olijfolie in een pan en fruit de ui op middelhoog vuur in circa 3 minuten lichtbruin. Blus af met de balsamicoazijn zodra de ui de juiste kleur heeft en voeg de rijststroop toe.

Schil de pastinaken, snijd in dunne plakjes, verhit 1 eetlepel olijfolie in een pan en bak de pastinaken op middelhoog vuur circa 5 minuten. Voeg aan het eind de ahornsiroop toe en laat de pastinaken daarin smoren terwijl je regelmatig roert. Breng op smaak met zout en peper.

Verhit een scheutje plantaardige olie in een pan. Maak met vochtige handen een kleine testburger uit het pompoen-kikkererwtendeeg en bak aan beide kanten circa 5 minuten op middelhoog vuur. Als de burger uit elkaar valt, voeg dan wat paneermeel toe aan het deeg. Als de textuur goed is, maak dan vier groenteburgers en bak ze zoals hierboven aangegeven.

Snijd de broodjes open en bestrijk beide helften met mayonaise. Verdeel de groenteburgers, pastinaken, ui en sla over de broodjes, en bedek met de bovenste helften.

pompoen-kikkererwten-burgers

Bieslook & Polenta ligt nu in de (digitale) boekwinkel voor € 29,99.

Voor 4 burgers:

Voor de groenteburgers:

  • 150 gram kikkererwten uit blik
  • 250 gram pompoen (geschild en pitloos gewogen)
  • 1 sjalot
  • 1 teentje knoflook
  • Extra vergine olijfolie
  • 3 takjes platte peterselie
  • 2 takjes tijm
  • 25 gram pompoenpitten
  • 1 eetlepel citroensap
  • 1⁄2 theelepel baking soda
  • 1 eetlepel maizena
  • 1⁄2 theelepel cayennepeper
  • Zeezout
  • Paneermeel

Voor de mayonaise:

  • 1 eetlepel lijnzaad
  • 125 ml plantaardige olie
  • 1 eetlepel appelazijn
  • 2 eetlepels rijststroop
  • 3 eetlepels water
  • 1 theelepel dijonmosterd
  • 1⁄2 theelepel cayennepeper
  • 1⁄2 theelepel zeezout

En verder:

  • 1 grote rode ui
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 eetlepel balsamicoazijn
  • 2 theelepels rijststroop (of honing)
  • 250 gram pastinaken
  • 2 eetlepels ahornsiroop
  • Zeezout
  • Versgemalen zwarte peper
  • 50 gram postelein of veldsla
  • Plantaardige olie om in te bakken
  • 4 hamburgerbroodjes
Reageer op artikel:
Pompoen-kikkererwten burgers
Sluiten