Weekmenu: in 7 dagen ‘op reis’ door Europa

Elke week bedenken wat er gegeten moet worden, kan nog wel ‘s een hele opgave zijn. Om ervoor te zorgen dat je niet wekelijks dezelfde gerechten op tafel zet, inspireren wij je graag met handige weekmenu’s. Deze week nemen we je mee door Frankrijk, Spanje en Italië, maar ook Zweden en Polen.

Deze zomer in Nederland gebleven door corona? Eten is dé perfecte manier om alsnog die toffe road trip te maken. Optioneel: eet op klapstoeltjes in de tuin voor het echte campinggevoel.

Meer inspiratie nodig? Bekijk alle weekmenu’s

O, en maak jij één van deze recepten klaar komende week? Maak er een foto van, deel deze op je stories (of je Insta-grid) met #culyhomemade en @culynl en wij delen jouw foto via ons Instagram-account!

Maandag

We beginnen de week in la douce France. Met pizza! Maar geen normale – nee, een pissaladière. Oftewel: Franse pizza met ui en ansjovis. Klinkt gek, maar het contrast tussen de zoete gekarameliseerde ui en de zoute ansjovis is fenomenaal. Serveer met een salade et voilà: le diner est prêt. Bon appétit!

pissaladière
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

> Naar het recept: Culy Homemade: pissaladière (Franse pizza met ui en ansjovis)

Dinsdag

Van Frankrijk reizen we uiteráárd door naar Spanje, waar we deze heerlijke patatas bravas met chorizo eten. Tapas op z’n best! We serveren ‘t met citroen-aïoli, een gebakken eitje en een frisse salade. Viva España!

patatas bravas chorizo gebakken ei
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy.nl

> Naar het recept: Culy Homemade: patatas bravas met chorizo en een gebakken eitje

Woensdag

De Italiaanse armeluiskeuken blijkt rijk aan smaken. Dat zien we niet alleen in panzanella, maar ook in deze pasta e fagioli. De hoofdingrediënten zijn gewoon pasta en gedroogde bonen, maar door de knoflook, salie, chilivlokken en citroen wordt het een ware festa.

Pasta e fagioli
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

> Naar het recept: Culy Homemade: pasta e fagioli (Italiaanse bonen met pasta)

Donderdag

Next stop: Ελλάδα! Griekenland, dus. Daar eten we orzo: een pastasoort in de vorm van rijst. Kun je dat niet vinden, vervang het dan door parelcouscous. We combineren de orzo met kip gyros, waarvoor we zelf de de gyroskruiden maken. Wie zei dat je niet culinair kunt koken op vakantie?

Foto van een Griekse bowl met kip gyros en tzatziki
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

> Naar het recept: Culy Homemade: frisse Griekse bowl met kip gyros en tzatziki

Vrijdag

In Griekenland nemen we het vliegtuig terug – niet naar Nederland, maar naar Zweden! Daar eet je de échte Zweedse gehaktballetjes, ook wel köttbullar. Niet bij IKEA, maar gewoon zelfgemaakt, want vers is altijd lekkerder. Serveren kan bijvoorbeeld met aardappeltjes uit de oven en wat geroosterde groenten. Smaklig måltid!

Zweedse gehaktballetjes
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

> Naar het recept: Culy Homemade: Zweedse gehaktballetjes (zoals die van Ikea!)

Zaterdag

Bij Europese gerechten denken we al snel aan West-Europa, maar het oosten heeft ook heel wat lekker te bieden. Denk bijvoorbeeld aan pierogi: de onweerstaanbare Poolse variant van de dumpling (maar ook wel gegeten in o.a. Rusland, Oekraïne, Tsjechië en Slowakije). Ze worden gevuld met aardappel en kaas, en smaken prima met een salade en stukje vlees.

Pierogi met kaas en aardappel
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

> Naar het recept: Culy Homemade: pierogi (Poolse dumplings met aardappel en kaas)

Zondag

Op zondag willen we comfort food, en daarvoor hoeven we niet ver: we eindigen het weekmenu gewoon bij een ‘frietkot’ van onze zuiderburen. Mitraillette is een heerlijk decadente Belgische frituursnack die we maar wat graag naar Nederland halen. Want: een soort kapsalon + broodje = pure perfectie.

mitraillette
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

> Naar het recept: Culy Homemade: mitraillette (broodje met shoarma, friet en groenten)

Dagelijks de lekkerste recepten rechtstreeks in je inbox

De lekkerste mail die je in je inbox kunt ontvangen

Reageer op artikel:
Weekmenu: in 7 dagen ‘op reis’ door Europa
Sluiten