Redactie
Redactie Inspiratie 21 jun 2013
Leestijd: 2 minuten

Alles over orzo

Gespot in de biologische supermarkt: orzo. Deze pastasoort in de vorm van rijst wordt in verschillende  keukens over de hele wereld gebruikt en zien we steeds vaker tevoorschijn komen. Maar, waar gebruik je het voor en wat zijn de beste combinaties? Culy zocht het voor je uit.

Orzo betekent in het Italiaans letterlijk ‘gerst’ en wanneer je op zoek gaat naar de pastasoort kom je er al snel achter dat het product in zowel de Italiaanse als Griekse, Turkse en Arabische keuken veel gebruikt wordt. Daar kom je het ook tegen onder de namen kritharaki, manestra, rosa marina en riso.

Klassiek wordt orzo gegeten in soepen en is het in Italië traditioneel om te serveren tijdens een bruiloft. Vervang dan vermicelli of stukjes aardappelen door de orzo, maar kook het niet te lang mee. In de Griekse keuken is het traditie om de pasta te mengen door een heerlijke pilav en in de Arabische keuken wordt couscous regelmatig vervangen door de pasta bij stoofjes en tajines. Maar, naast deze traditionele bereidingswijzen zijn er nog tal van andere mogelijkheden.

Een simpele en erg lekkere manier van bereiden is om het te serveren met een lekkere tomatensaus of verse pesto en stukjes gebakken courgette en aubergine. Ook lekker is om het te serveren met spinazie, worst of vis. Omdat de korreltjes niet al te groot zijn (ongeveer even groot als een rijstkorrel) raden we je wel aan niet te veel saus te gebruiken omdat hij anders bijna verdrinkt en niet terug te vinden is.

Je hoort rijst en Italië, wij denken: risotto! En ja hoor, orzo kan je óók gebruiken als vervanger voor risottorijst (wel iets korter koken). Het resultaat is een vollere risotto, genaamd orzotto, met een stevige bite. Let overigens wel op dat je tijdens het koken of bakken steeds blijft roeren, de orzo heeft de neiging overal aan te plakken wat het tegenkomt. Een scheutje olijfolie of klontje boter is dan ook echt geen overbodige luxe.

Aangezien de zomer toch echt binnenkort zal komen (het moet!) is een frisse variant van de pasta een must. Dus, wat dacht je van een lekkere salade? Ons favoriete recept is met pesto, gebakken aubergine en courgette, gegrilde rode paprika, rucola en feta. Een andere fijne variant is met kleine stukjes groene asperge, verse tuinerwtjes en -boontjes, muntblaadjes, een scheutje goede olijfolie, vers gemalen peper en geitenkaas. Daarnaast gaat orzo erg goed samen met kaas, olijfolie, bladgroenten, verse kruiden en tomaten.

Tot slot: koop je orzo bij delicatessenzaakjes (veelal van het merk De Cecco met de naam ‘riso’), Turkse of Marrokaanse buurtsupers, Marqt of online hier. De prijs van een zak van een pond varieert tussen de €2,50 en €5,-.

Bron: Cafemama

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.