Maaike Kooijman
Maaike Kooijman Inspiratie 20 aug 2021
Leestijd: 2 minuten

Alles over cherimoya (die groene vrucht met schubben in de toko)

Als je weleens op de markt of in de toko komt, ben je ‘m vast weleens tegengekomen: de cherimoya, ook wel Jamaica-appel of suikerappel genoemd. En je kent ons: als we iets zien wat we niet kennen, willen we er alles over weten – wat eten betreft tenminste. Daarom doken we dit keer in de cherimoya (niet letterlijk). Wat is het, waar koop je het en vooral: hoe eet je de Jamaica-appel?

Zie je een groene, soms beetje lichtpaarse vrucht met schubben liggen op de markt? Dan heb je beet! We leggen graag uit welke vis vrucht je hebt gevangen.

Wat is de cherimoya?

De cherimoya is een vrucht met een groene schil met schubben; de vrucht zelf is een beetje hartvormig en vrij groot. Als je ‘m opensnijdt, is er van dat groene echter niks meer te zien: van binnen is ‘ie wit, met zwarte pit.

Het is een tropische vrucht, die aan planten of kleine bomen groeit in met name Midden- en Zuid-Amerika (denk: Chili, Peru, Ecuador, etc.). De vrucht groeit vrij hoog in de bergen, liefst op wel 2000 meter hoogte! In Zuid-Spanje wordt de vrucht trouwens ook geteeld: daar gebruiken ze ‘m voor een heerlijke likeur.

Koken met likeur: om je vingers bij af te likken

De cherimoya staat bekend als een heel gezonde vrucht, onder andere omdat er eiwitten in zitten en dat voor de meeste andere vruchten niet geldt.

Hoe eet je een Jamaica-appel?

De andere benaming, ‘suikerappel’ van een cherimoya, verraadt de smaak al een beetje: hij is romig, sappig en heerlijk zoet. Veel mensen vinden dat de smaak aan ananas doet denken (er zit ook een licht zuurtje in) of aardbeien.

Eet de vrucht als ‘ie zacht is en de schil net een beetje zwart begint te kleuren: dat betekent dat ‘ie rijp is, net als bij een banaan in feite. Als de schil te zwart is, is de vrucht niet meer goed – je moet ze dus vrij snel na aankoop eten.

Van perzik tot ananas: hoe weet je of fruit rijp is?

Je eet de vrucht gewoon los, maar zorg er wel voor dat je eerst de zwarte pitten verwijdert – die kunnen namelijk giftig zijn. Daarna kun je de suikerappel in blokjes snijden óf gewoon uitlepelen als een kiwi. Of gooi het in een smoothie of saus!

Meer fan van andere exotische vruchten?

 

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.